President Wahid ontvangt Papoea's

President Wahid van Indonesië heeft vanmiddag in zijn werkpaleis Bina Graha een zeven man sterke delegatie ontvangen van het Papoeapresidium. De delegatie werd geleid door de twee voorzitters, Thom Beanal en Theys Hiyo Eluay. Het Presidium is het in februari gekozen uitvoerende lichaam van de beweging voor een onafhankelijk Papoea. Wahid verklaarde zich ,,met hart en ziel toegedaan aan de dialoog met de Papoeagemeenschap'' en beloofde via particuliere sponsors 1 miljard rupiah (300.000 gulden) bijeen te brengen ter bekostiging van het congres dat het Presidium zal beleggen van 29 mei tot 3 juni. De uitnodiging om het congres te komen openen houdt Wahid ,,nog enkele dagen in beraad''. De president Wahid gaf toe dat hij van verschillende kanten onder druk staat om dit niet te doen, maar acht die pogingen ,,niet goed voor de dialoog met de Papoea's''. De rechtspositie van het Presidium is nog steeds onzeker. Tegen een aantal leden loopt in de provinciehoofdstad Jayapura een politie-onderzoek op verdenking van `staatsondermijnende activiteiten'.