Portiershuisje

Komend weekend is de heropening van het Olympisch Stadion, wat groot gevierd wordt. Afbraak dreigde jarenlang, maar werd uiteindelijk door onder andere een publieksactie voorkomen. Net zoals in de jaren twintig, toen een vergelijkbare actie het benodigde geld opleverde voor het houden van de Spelen in Amsterdam. De politiek had namelijk weinig behoefte aan dit sportevenement en stak amper een helpende poot uit. Eén van de verwijten tegen de Olympiade was dat ook op zondag zou worden gesport, en dat was in strijd met de heersende zede.

Het stadion staat er dus en zal dat voorlopig blijven doen. Maar een onderdeel van het complex dreigt alsnog te worden verpulverd onder de hamer, luidt de waarschuwing van Stichting OlympiaSirene, die zich inzet voor het behoud van het olympische erfgoed. `Het gaat om het kassagebouwtje, de opzichterswoning, een electriciteitshuisje en diverse resten van de ommuring', schrijft de stichting.

Het gehele Stadion moet worden behouden, meent Maurtis Nibbering van OlympiaSirene. ,,Alle gebouwen op en voor het stadionterrein zijn van Jan Wils. Deze belangrijke architect heeft bijna veertig jaar aan het geheel kunnen bouwen. Hij kon zeer goed de grote vorm en het kleine detail tot een logisch samenhangend geheel smeden. Alleen al om die reden is naast het grote ook het kleine het beschermen waard.''

Voor het portiershuisje of opzichterswoning bij de hoofdingang zijn plannen. ,,Het zou een bezoekerscentrum kunnen worden, met daarin een tentoonstelling van oude attributen van het stadion.'' OlympiaSirene werkt ook samen met het Amsterdam Historisch Museum om de olympische collectie, waarvan veel op het laatste moment van de slopersbal is gered, onder te brengen. Nibbering: ,,Een gedeelte van de verzameling kan naar het museum, maar er moet toch ook nog wat in het portiershuisje te zien zijn. Daarvoor is nog geld nodig, maar dat kan via verschillende fondsen worden verkregen. Ook het Olympisch Stadion zelf moet eens meer interesse tonen.''

Stadsdeel Oud Zuid heeft aangekondigd dit weekend 50.000 gulden te geven voor het inventariseren en toegankelijk maken van het archief uit het Olympisch Stadion, maar dat is niet voldoende. ,,Er moet nog veel meer komen'', volgens Nibbering, ,,want alleen al het conserveren van de posters en affiches kost minstens 100.000 gulden. Die zijn namelijk zo slecht bewaard dat ze nu goed moeten worden gerestaureerd.'' Maar het feit dat het stadsdeel geld geeft hiervoor, stemt Nibbering wel tevreden. ,,Dit is de eerste keer dat het stadsdeel zich interesseert voor de geschiedenis.'' Naast de open dag van het stadion op zondag, kan het portiershuisje ook worden bezocht. Op vrijdag, zaterdag en zondag is het geopend.

    • Jurryt van de Vooren