Pas verschenen Non fictie

Frank Dam: Nederbeat.

De Glorietijd van de Nederpop. Met een voorwoord van Roel Bentz van den Berg. Arena, 126 blz. ƒ25,-

De columns van Frank Dam over de veelal onbekend gebleven Nederlandse popgroepen uit de jaren zestig, eerder gepubliceerd op de Achterpagina van NRC Handelsblad.

D.H. Duco: Koninklijke Goedewaagen (1779-1982).

Een veelzijdig ceramisch bedrijf.

Primavera Pers, 224 blz. ƒ65,-

Portret van de Goudse pijpen- en aardewerkfabriek van de familie Goedewaagen. De geschiedenis begint in 1779 als de eerste telg uit het Goedewaagen-geslacht zijn meesterproef als pijpenmaker aflegt. In 1853 volgt uitbreiding met een pottenbakkerij, na 1915 wordt naast eenvoudig gebruiksaardewerk ook kunstaardewerk gemaakt, plateel, serviezen, mozaieken enz. Kunstenaars als Carel Lion Cachet, Willem van Norden, Jaap Gidding en Zweitse Landheer leveren ontwerpen.

Met uitgebreid notenapparaat en veel fraaie illustraties.

Sylvia Nasar: Een schitterend brein. Uit het Engels vertaald door Henk Moerdijk. De Bezige Bij, 459 blz. ƒ49,90

Vertaling van A Beautiful Mind. A Biography of John Forbes Nash Jr., de man die op z'n dertigste hoogleraar wordt aan het Massachusetts Institute of Technology, en beschouwd wordt als een van de grootste wiskundigen van dat moment. Maar dan wordt hij opgenomen in een psychiatrische inrichting wegens paranoïde schizofrenie. Meer dan dertig jaar later wordt hij genezen verklaard en december 1994 krijgt hij de Nobelprijs voor Economie. `Een modern sprookje. [..] A Beautiful Mind is een uitzonderlijke biografie geworden van een uitzonderlijk man', aldus Rob van den Berg in Boeken 18.9.1998.