Oorlog tussenEthiopië en Eritrea laait op

De oorlog tussen Ethiopië en Eritrea is vanochtend vroeg opnieuw opgelaaid. Beide landen hebben nieuwe zware gevechten langs hun omstreden grens gemeld.

Voor een nieuwe gevechtsronde in de in 1998 uitgebroken oorlog tussen de twee landen in de Hoorn van Afrika was de afgelopen dagen al van diverse zijden gewaarschuwd.

De Eritrese radio onderbrak haar uitzendingen vanochtend om een offensief van het Ethiopische leger aan het westelijk front van Badme en Zembessa te melden. In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba deelde een regeringswoordvoerster even later mee dat zware strijd was uitgebroken. Zij gaf niet aan wie de aanval had gelanceerd.

De oorlog in de Hoorn van Afrika heeft inmiddels tienduizenden levens geëist. De laatste maanden werden er nauwelijks gevechtshandelingen gemeld, maar vredesinitatieven hadden evenmin vruchten afgeworpen. Een delegatie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties pendelde deze week tussen Asmara en Addis Abeba op en neer in een vergeefse poging het oplaaien van de grensoorlog te voorkomen. De Amerikaanse delegatieleider, Richard Holbrooke, riep beide landen woensdag nog op een nieuwe ,,zinloze'' confrontatie te vermijden.

De Ethiopische woordvoerster verwees in haar verklaring naar de ,,onwil'' van de Eritrese president, Isaias Afwerki, ,,om te onderhandelen over een vredesoplossing van het conflict en om zijn troepen terug te trekken uit de bezette gebieden zoals gespecificeerd in het kaderakkoord van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid'' (OAE). Een woordvoerder van de Eritrese president repliceerde dat juist Ethiopië ,,de internationale gemeenschap en de Organisatie van Afrikaanse Eenheid negeert''.

De oorlog brak in mei 1998 uit toen Eritrese troepen gebied bezetten in Badme, 200 kilometer ten noorden van Addis Abeba. In december stelde de OAE een kaderovereenkomst voor vrede op, die onmiddellijk door Ethiopië werd aanvaard. Eritrea accepteerde de overeenkomst in februari 1999 nadat Ethiopië het bezette gebied in Badme had heroverd. Maar tenuitvoerlegging van het akkoord hangt nog steeds op de vraag wanneer een staakt-het-vuren moet ingaan: voor of na andere problemen zijn opgelost.

Diplomaten in Ethiopië wijzen erop dat de regering van premier Meles Zenawi met grote economische problemen worstelt. Volgens hen kon zij zich niet veroorloven te wachten tot het vredesakkoord wordt uitgevoerd, maar wil zij proberen de oorlog met een laatste groot offensief te beëindigen.