`Ook dít is Amsterdam'

Twee kinky homo's met een baby op de arm. Een uitbundige, boomlange travestiet met een klein omaatje. Of een heilsoldaat die samen met een imam de koran leest. Grote billboards in de stad moeten de burgers duidelijk maken: We zijn allemaal verschillend, maar we zijn ook allemaal Amsterdammer.

Wethouder Van der Aa (Diversiteitsbeleid) presenteerde gisteren een grote publiekscampagne van vijf ton die de komende twee jaar in lokale media en op billboards te zien zal zijn. Met de campagne wil de gemeente ,,de kracht van de Amsterdamse samenleving' benadrukken. Amsterdam voert sinds een jaar geen minderhedenbeleid meer, maar een diversiteitsbeleid. Niet de minderheidsgroepen staan daarin centraal, maar het individu. Immers: er zijn ook Turkse homo's en Chinese bejaarden in de stad. Met de campagne wil wethouder Van der Aa bereiken dat Amsterdammers ,,hun buren op de trap als gewoon gaan zien en – wie weet – eens met elkaar praten'. De grote verschillen op de foto's moeten de Amsterdammers ,,een positief gevoel' geven. De foto's zijn in scène gezet, maar volgens de wethouder gebaseerd ,,op voorbeelden van de straat'.

Proef op de som op een zonnige middag op de Albert Cuyp. De foto van de twee homo's en een baby. ,,Een vriendelijke foto', vindt mevrouw Jacobs. ,,Lieve jongens hoor', zegt mevrouw Van der Linde (76). ,,Maar twee mannen met een kind: nee.' ,,Vind ik smerig', zegt marktkoopman Peter Kruithof.

Volgende foto: twee agenten knielen bij een man met een tulband, op de grond liggen appels. ,,Agenten die behulpzaam zijn, moet vaker gebeuren', zegt Said El Bachir (21). ,,Schept vertrouwen', vindt A. Reis. De marktkoopman: ,,Die man moet die appels gewoon betalen.'

De travestiet met het omaatje? ,,Ja, vind ik leuk', zegt de marktkoopman. Maar mevrouw Van der Linde vindt: ,,Dat moet niet op straat lopen.' En El Bachir: ,,Nee. Je bent als man geboren, dan moet je blij zijn met wat je hebt.'

Is de wethouder niet bang dat sommige foto's een averechts effect hebben? ,,Je moet deze foto's natuurlijk niet in een provinciestad ophangen', zegt Van der Aa. ,,Maar mensen mogen best een beetje schrikken. Dit is Amsterdam.'

    • Monique Snoeijen