MEP festival kruipt door oog van naald

Vanavond begint in het Amsterdamse Nieuwe De la Mar-theater het jaarlijkse multiculturele literatuurfestival MEP, waar onder anderen de schrijvers en dichters Robert Anker, Philomena Wong, Andrew Murrell, Jeritza Toneyen en Jana Beranová optreden. Het doorgaan van het festival was tot tien dagen geleden onzeker. Het ministerie van OC en W weigerde namelijk de subsidie te verstrekken nadat de organiserende Stichting Multikulturele Aktiviteiten Utrecht (SMAU) een conflict had gekregen met de belastingdienst.

Dat begon toen de fiscus constateerde dat de SMAU verzuimd had inkomstenbelasting te betalen over de bedragen die zij in de periode 1993-1996 aan buitenlandse gasten had uitgekeerd. ``De belastinginspecteur die ons bezocht was bijzonder vriendelijk'', zegt directeur Julian With. ``Hij zei dat dit soort gevallen in tien van de tien gevallen tot kwijtschelding leidt.'' Zo niet in dit ene geval: de naheffing bedroeg acht ton, een bedrag dat door de stichting vergeefs werd aangevochten bij de Commissie Bezwaarschriften van de Tweede Kamer. Inmiddels had de fiscus beslag laten leggen op alle subsidiegelden van de stichting bij het ministerie.

Na onderhandelingen met de belastingdienst werd de naheffing uiteindelijk verlaagd tot 150.000 gulden, wat de stichting dankzij een lening kon betalen. With: ``Juist op dat moment meldde het ministerie dat onze subsidie was stopgezet, omdat we hen te laat hadden geïnformeerd over de belastingproblemen.'' Volgens With wist het ministerie wel degelijk van de strubbelingen.

Door een haastige campagne, die deels steunde op het uitgesproken voornemen van de staatssecretaris om het multiculturele element in de Nederlandse kunsten te versterken, werd begin deze maand de subsidie alsnog toegezegd. ``Het was toch onmogelijk geweest dat juist onder het beleid van Van der Ploeg, die heel blank Nederland de stuipen op het lijf heeft gejaagd, het MEP-festival zou verdwijnen. Al is nu het probleem dat we pas zo kort voor het begin van het festival zekerheid hebben en we dus maar weinig aan publiciteit kunnen doen. We hopen dat iedereen een dagje extra komt. We hebben een mooi en evenwichtig programma, met literatuur, stand-up-comedy en muziek.''