Meezingtapes en Linda's jurk

Voor de vijfenveertigste keer wordt morgen vanuit Stockholm het Eurovisie Songfestival uitgezonden. Het is dus weer tijd voor vele onbeduidende liedjes en zangers en zangeressen die in taal naar keuze meezingen met tape, voor de ellenlange puntentelling (`douze points') en pauzeact. En voor de grappende presentatoren en de verbazingwekkende jurken.

Na al die jaren, zo zou je denken, moet zoiets toch gaan vervelen. Maar op internet blijkt de Eurovisiekoorts erger dan ooit.

Behalve een officiële website van het festival, die er afgelopen jaren ook al was, komen er steeds meer officiële sites van de nationale voorrondes bij. Nederland, Finland, maar ook Estland en Kroatië introduceren er flitsend hun kandidaat, compleet met de mogelijkheid het liedje te beluisteren. Diverse deelnemende artiesten presenteren zich daarnaast zo goed mogelijk aan het webpubliek via hun persoonlijke homepages. De sites, meestal in het Engels en vaak in meerdere talen, bevatten mooie foto's en uitleg over de songteksten en soms zijn de bijbehorende videoclips te bekijken.

De Eurovisiesites die al jaren op internet voorkomen – van fanclubs gerund door enthousiastelingen – zijn dit jaar bovendien geavanceerder dan ooit. Was het vorig jaar nog bijzonder om alle liedjes aan te bieden via het web, dit keer heeft iedereen ze. Verslagen vanuit Stockholm zijn geen uitzondering, een speciaal chatkanaal evenmin.

Chatkanalen zie je ook terug op de commerciële sites die het festival hebben `ontdekt'. Provider Worldonline organiseerde in haar speciale songfestivalsectie `Vote for Linda' een chatsessie met de Nederlandse kandidaat Linda Wagenmakers vanuit Stockholm. Ook is er een forum waarin men haar geluk kan wensen en een interview met de zangeres. Homoportal Queer.nl probeert bezoekers te trekken met eenzelfde special. Ze hebben een interview met de visagiste van Linda Wagenmakers, ex-Dolly Dot Esther Oosterbeek, een schematisch overzicht wat er zich deze week in Stockholm afspeelt en nieuwtjes. En oud-deelnemer Ruth Jacott geeft `exclusief' tips aan de Nederlandse kandidaat.

Aan het songestival zijn inmiddels ontelbare websites gewijd. Het evenement is zelfs zo ingeburgerd op internet, dat de Startpagina er sinds kort een aparte pagina voor heeft gereserveerd. Hier staan onder meer ook links naar `Eurovisiejukeboxen', waar liedjes van vorige jaren te beluisteren zijn en de alom bekende Eurovisiepolls met verwachtingen voor de aankomende editie. Engeland doet het, als altijd, weer erg goed en Nederland komt steeds voor in de top tien.

Meest opvallend aan alle sites die iets te melden hebben over het Eurovisie Songfestival, is dat het evenement – toch vooral bekend vanwege de truttige liedjes – enorm serieus wordt benaderd. `Stylist Jan Arendsen zwijgt over Linda's jurk' is een van de koppen op Queer.nl. Eurovision Contest On Line weet te vertellen dat Linda zich helemaal geen zorgen maakt over haar stem en Songcontest.nl meldt dat àls Nederland wint, de deelnemers volgend jaar wel weer met orkest zullen optreden, in plaats van met tape.

De tijd dat het songfestival met een knipoog werd bekeken, lijkt definitief voorbij.

www.eurosong2000.com; www.queer.nl; www.worldonline.nl; songfestival.pagina.nl

    • Lukas Keijser