Lego komt met filmset en een echte camera

Lego komt met een kleine filmset voor kinderen, met een echte camera waarmee je filmpjes op een cd-tje kunt opnemen. Bij de set horen ook een dinosaurusje van Lego en gewone plastic Lego-bouwstenen om een decor te bouwen. De speelgoedfabrikant Lego heeft deze `MovieMaker Set' samen met de Amerikaanse filmmaker Steven Spielberg ontworpen - Spielberg is de maker van de dinosaurusfilm Jurassic Park. Dat is deze week bekend gemaakt.

Je kunt dus voortaan niet alleen spelen met al je Lego-figuren en steentjes, je kan het verhaal dat je speelt ook filmen met een digitaal camera'tje. De beelden zijn te zien op een klein computerschermpje dat bij de set hoort. De filmbeelden worden opgeslagen op een cd-schijfje. Je kunt ook stukjes film aan elkaar plakken en er geluid bij maken, zetten, zoals de schreeuw van een T-rex dino, die in een geluidsbibliotheekje van de Lego-filmmakers set zit.

Je kunt dus echt als een beginnende filmer te werk gaan. Omdat de filmpjes digitaal gemaakt worden, kun je ze ook per e-mail via je computer thuis aan vrienden en familie sturen.

De onderdelen van de MovieMaker kit zijn allemaal te gebruiken met de andere Lego-bouwstenen.

In Amerika is de Lego-filmset vanaf november te koop. Maar in de rest van de wereld zal dat vanaf april 2001 het geval zijn, zei gisteren een woordvoerster van Lego Noordwest-Europa in Londen.

Lego heeft al eerder nieuwe techniek in de plastic bouwsteentjes gestopt: er zijn ook Lego-bouwstenen met computerchips, zodat er programmeerbare Lego-robots te bouwen zijn. Filmmaker Steven Spielberg heeft laten weten dat hij het geld dat hij met het verlenen van zijn naam aan de Lego-filmsets verdient zal geven aan twee goede doelen: aan een organisatie die ernstig zieke kinderen helpt, de Starbright Foundation, en aan de organisatie die de verhalen van joodse mensen die de Tweede Wereldoorlog overleefden, de Shoah Visual History Foundation.

Op de Engelstalige Legosite www.lego.com kun je op www.lego.com/studios/shots.asp zien hoe het er uit gaat zien.

    • Paul Steenhuis