Klachten over macht ICQ

Twee internetbedrijven hebben bij de toezichthouder op de Amerikaanse telecommarkt FCC geklaagd over de machtspositie van ICQ, een programma van America Online (AOL), op de markt voor `instant messaging'. Instant messaging (IM) stelt gebruikers in staat om via internet direct te communiceren met andere gebruikers. Voor IM bestaan verschillende programma's, maar ICQ ('I seek you') van AOL is met een marktaandeel van 90 procent verreweg het grootst.

Tribal Voice en iCast, beiden onderdeel van internetinvesteerder CMGI, willen graag dat gebruikers van hun eigen programma's met ICQ'ers kunnen communiceren. Om dit te bewerkstelligen hebben zij hun `protocol', de taal waarin berichten verstuurd worden, aangepast aan dat van ICQ. Maar volgens de twee internetbedrijven verandert AOL telkens het ICQ-protocol om de concurrentie buiten de deur te houden.

,,Consumenten willen de vrijheid om hun eigen IM-software te kiezen en eisen dat de programma's onderling verenigbaar zijn'', zegt iCast-baas Margaret Hefferman in een verklaring. ,,Stel je voor dat klanten van twee verschillende telefoonaanbieders niet meer met elkaar konden praten. Dat is precies wat AOL doet. Dat gaat ten koste van de consument.''

Tribal en iCast hebben hun argumenten neergelegd bij de FCC en hebben de overheidsinstelling gevraagd vrije concurrentie op de IM-markt te garanderen. AOL blijft stoïcijns onder de commotie.