Italië schrapt doden van lijsten referendum

Het Italiaanse kabinet heeft een decreet uitgevaardigd om namen van doden en mensen die verhuisd zijn naar het buitenland, van de kieslijsten te halen. Dit is een overwinning voor actievoerders zoals oud-Eurocommissaris Emma Bonino, die dagenlang een sit-in heeft gehouden voor de ambtswoning van premier Amato. Bonino en haar medestanders wilden de kieslijsten opschonen vóór het referendum van 21 mei over hervorming van de kieswet. Dat is alleen geldig als meer dan de helft van de geregistreerde kiezers gaat stemmen. Tegenstanders van de voorgestelde kieswethervorming proberen het referendum te saboteren door niet te gaan stemmen, in de hoop dat het quorum niet wordt gehaald.

Twee weken na zijn aantreden als premier moest Amato wel constateren hoe fragiel zijn centrum-linkse coalitie is. Hij wilde het decreet alleen uitvaardigen na parlementaire steun. De Senaat stemde dinsdag in met opschoning van de kieslijsten, maar de coalitie was daarbij verdeeld en het voorstel haalde alleen een meerderheid doordat de Nationale Alliantie mee stemde. Deze partij, erfgenaam van de neofascisten en trouwe bondgenoot van oppositieleider Silvio Berlusconi, is ook groot voorstander van het politieke tweestromenland dat met het referendum wordt beoogd.

,,Italië moest uit een paradoxale situatie worden gehaald'', zei Amato. De zaak van de doden en spoorlozen op de kieslijsten ,,had een klassiek Italiaans drama kunnen worden.'' Minister van Binnenlandse Zaken Enzo Bianco verwacht dat ,,een paar honderdduizend'' namen van de kieslijsten zullen worden geschrapt.