Internationaal

LONDEN

De Londense effectenbeurs profiteerde vanmorgen nauwelijks van de gunstige economische cijfers uit de Verenigde Staten. Beleggers blijven vrezen voor een verhoging van de rente. De FTSE-index won 0,19 procent op 6.258 punten. Oliegigant Shell boekte een forse winst en bereikte een recordkoers van 573 pence. De beurszwaargewicht profiteerde van de hogere prijs voor ruwe olie. Gasproducent BOC daarentegen moest flink inleveren. Het bedrijf liet weten voorlopig niet te spreken over een overname.

FRANKFURT

In Frankfurt wist de beursbarometer ternauwernood de opwaartse lijn vast te houden. Tegen de middag stond de DAX-index op een bescheiden winst van 0,08 procent op 7.266 punten. Vooral de vertegenwoordigers van de nieuwe economie deden het goed. Zo dikte het aandeel van internetaanbieder T-Online bijna 5 procent aan.

PARIJS

In Parijs opende de CAC-40-index fors hoger, maar ook hier kon de beursgraadmeter de mooie stijging niet vasthouden. Rond de middag noteerde de CAC-index een winst van 0,7 procent op 6.425 punten. Grote winnaar was France Telecom met ruim 2 procent winst.

TOKIO

Na vier dagen van flinke koersverliezen heeft de effectenbeurs in Tokio zich vanmorgen weten te herstellen. De Nikkei-index boekte een winst van 2,82 procent op 17.358 punten. De stijging van de index was vooral te danken aan de opleving op Wall Street. De Nikkei-index was sinds het afgelopen weekeinde ruim 8 procent gekelderd en sloot gisteren voor het eerst sinds september vorig jaar onder de 17.000 punten. Op de meeste andere beurzen in het Verre Oosten gingen de koersen eveneens omhoog. De Hang Seng-index in Hongkong sloot 4,3 procent hoger. In Singapore steeg het koersgemiddelde met 1,1 procent en in Australië wonnen de aandelen gemiddeld 1,25 procent. Zuid-Korea viel uit de toon met een verlies van 2,5 procent.

NEW YORK

Lagere omzetcijfers voor de Amerikaanse detailhandel hadden gisteren een positieve uitwerking op de effectenbeurs van New York. De Dow Jones sloot 1,72 procent hoger op een stand van 10.546 punten. Ook de Nasdaq kon na dagen van verlies een plus schrijven. De schermenbeurs met overwegend technologiefondsen won 3,39 procent op 3.500 punten. Beleggers reageerden positief op de Amerikaanse detailhandelsomzet in april. Vorige maand daalde die onverwacht met 0,2 procent, de eerste neergang in twee jaar. De vrees voor een verhoging van de rente is daardoor iets afgenomen.