Indonesië en verzet tekenen bestand Atjeh

De Indonesische regering en vertegenwoordigers van de separatistische Beweging Vrij Atjeh (GAM) hebben vanochtend in het Zwitserse Genève een staakt-het-vurenovereenkomst ondertekend voor een periode van drie maanden. Het bestand is bedoeld als eerste stap naar beëindiging van het politieke geweld in deze noordwestelijke provincie van Indonesië, dat, met onderbrekingen, al 25 jaar duurt. De overeenkomst werd onder strikte geheimhouding op een onbekende plaats in de omgeving van Genève ondertekend door de Indonesische ambassadeur bij de VN in Genève, Hasan Wirajuda, en door Zaini Abdullah, de minister van Volksgezondheid van de GAM. GAM-woordvoerders lieten weten dat de beweging haar streven naar onafhankelijkheid niet opgeeft. De regering-Wahid in Jakarta biedt Atjeh een vergaande vorm van autonomie aan. In een verklaring van de Indonesische missie in Genève staat dat partijen twee gezamenlijke commissies zullen vormen die moeten toezien op naleving van het bestand. De Indonesische strijdkrachten hebben al verklaard het akkoord te steunen.