IJshockeyers VS naar huis

Slowakije en Finland hebben zich gisteren in Sint Petersburg verrassend geplaatst voor de halve finales van het toernooi om de wereldtitel ijshockey. In de kwartfinale schakelden de Slowaken de sterker geachte ploeg van de Verenigde Staten uit met 4-1. Finland toonde zich net iets sterker dan het favoriete Zweden: 2-1. De twee andere halve finalisten zijn Canada en Tsjechië.

De Verenigde Staten begonnen aan het duel tegen Slowakije als favoriet. In de groepswedstrijden hadden de Amerikanen indruk gemaakt met overwinningen op gastland Rusland en Zweden, dat twee jaar geleden de wereldtitel won. In de eerste periode van het duel tegen Slowakije hadden de Amerikanen ook het beste van het spel, wat resulteerde in een 1-0 voorsprong. In de tweede periode verdween die voorsprong toen de Slowaken in minder dan vier minuten tijd drie keer scoorden. Die tegenslag kwamen de Amerikanen niet meer te boven. In de derde periode liep Slowakije nog uit tot 4-1.

Door de nederlaag eindigde de Amerikaanse ploeg op de vijfde plaats, één positie hoger dan bij het WK van vorig jaar. ,,Natuurlijk zijn we teleurgesteld na deze nederlaag en de uitschakeling voor een plaats bij de eerste drie', zei Phil Housley, all-time topscorer in de Amerikaanse profcompetitie NHL. ,,Alles tot nu toe gewonnen en dan bam een nederlaag en je ligt eruit. Maar dat is het enige negatieve aan dit toernooi. We hebben sterk spel laten zien en mogen met opgeheven hoofd weer naar huis terug.'

Bij de wereldkampioenschappen van twee jaar geleden was dat anders. Toen degradeerden de Amerikanen met hard en uitermate zwak bijna uit de A-groep. En kregen de spelers zeer veel kritiek over zich heen van de Amerikaanse media.

Zweden kon in het duel tegen Finland evenmin aan de verwachtingen voldoen. De Zweden namen in de eerste periode nog wel de leiding door een doelpunt van de in de NHL spelende Modin. In de 47ste minuut scoorden de attractief spelende Finnen de gelijkmaker. Vlak voor tijd bezorgde Lind Finland de meer dan verdiende overwinning: 2-1.

Later op de avond slaagden Canada en Tsjechië er ook in de halve finales te bereiken. Dat gebeurde wel volgens de verwachting. Canada won van Zwitserland met 5-3 na bij het begin van de derde periode nog met 3-2 te hebben achter gestaan. De Tsjechen waren met 3-1 te sterk voor Letland, dat dit toernooi toch een sterke indruk achterliet.

De Russische ijshockeyploeg heeft zich in een open brief bij alle fans verontschuldigd voor het dramatische optreden tijdens het toernooi om de wereldtitel in Sint Petersburg. `Wij excuseren ons voor de bittere momenten die de fans hebben beleefd. We hebben niet voldaan aan de verwachtingen en zijn tekortgeschoten bij de uitoefening van ons vak', citeert het bureau Itar-Tass uit de open brief.

Het vroegere wonderteam verloor bij het wereldkampioenschap in eigen land onverwacht in de eerste twee ronden een aantal wedstrijden, waardoor het een plaats in de kwartfinales misliep. De ploeg beloofde beterschap voor de toekomst. De open brief werd door negen spelers ondertekend.