Florence tegen Hannibal

Florence verzet zich tegen de film Hannibal, met sir Anthony Hopkins in de rol van de kille moordenaar Dr. Hannibal Lecter. Bestsellerauteur Thomas Harris heeft zijn vervolg op The Silence of the Lambs voor een belangrijk deel gesitueerd in Florence. Het gemeentebestuur had producent Dino De Laurentiis en regisseur Ridley Scott toestemming gegeven om op locatie te filmen, maar het regent protesten. ,,Dit zal niets toevoegen aan het prestige van Florence in de wereld'', schreven vertegenwoordigers van de Groene Partij en van de Italiaanse Volkspartij in een open brief. ,,De stad dreigt de achtergrond te worden voor morbide spanning en vulgaire horror.''

Deze week kwamen rechtse gemeenteraadsleden in actie. Tijdens opnamen bij de Ponte Vecchio dreigden zij zich vast te ketenen aan de brug. Zij vonden dat de Afrikaanse verkopers van namaaktassen, zonnebrillen en souvenirs moesten verdwijnen. ,,We kunnen niet toestaan dat scènes uit deze film naar iedere uithoek van de wereld gaan en Florence een imago van illegaliteit en verval geven'', zeiden zij. Na tussenkomst van De Laurentiis werden de verkopers zonder vergunning weggestuurd en bleef alleen een man over die er al twintig jaar staat.

    • Marc Leijendekker