Een vriendje voor op reis

Het zomerse weer van de afgelopen dagen brengt iedereen in vakantiestemming. En als er één ding is dat tijdens het jaarlijkse bruinbakken onder handbereik moet blijven is het de Game Boy Color. Want al is de Game Boy al meer dan tien jaar oud, het blijft de ideale partner voor vakanties. Alle reden om de beste nieuwe spellen voor Nintendo's draagbare spelcomputer te bespreken.

Als eerste HET platformspel van deze zomer, Wario Land 3. Dit geweldige vervolg op Wario Land 2 laat zien dat Nintendo nog steeds een klasse apart is wat platformgames betreft. Grote levels, slimme puzzels, een meesterlijke presentatie en veel humor maken ook dit avontuur van de geldzuchtige, dikke Wario weer tot een meesterwerk. Meer goeie platformactie, maar voor een iets ouder publiek, biedt Ghost 'n Goblins, een dertien jaar oud en erg moeilijk arcadespel dat vooral geschikt is voor de betere spelers. Bionic Commando is een klassieker van meer dan tien jaar oud. Voor de Game Boy Color-versie heeft NTS de graphics verbeterd en nieuwe spel-elementen toegevoegd, resulterend in één van de betere actiespellen.

Nog meer klassiekers vinden we in Konami Collection vol. 1, een fantastische compilatie van enkele eersteklas Konami-titels. De geweldige platform-shooter Probotector, de klassieke space-shooter Nemesis en het eerste deel uit de legendarische Castlevania-serie geven veel waar voor hun geld. Ook Game and Watch Gallery 3 is een compilatie van oude spellen, niet minder dan twintig jaar oud zelfs. Zoals de naam al aangeeft zijn ze oorspronkelijk ontwikkeld voor de Game & Watch, de voorloper van de Game Boy bestaand uit een combinatie van klokje en spelletje. In hun nieuwe full-colour jasje zijn spelletjes als Green House en Donkey Kong Jr nog altijd leuk, maar de verzameling op Game and Watch Gallery 2 is beter.

De Pokémonrage blijft ook in de warme dagen doorrazen met Pokémon Pinball. Een leuk flipperspel waarin je de beruchte 151 monstertjes kunt vangen door objecten op de verschillende tafels te raken met je pokébal. En mocht je willen weten hoe dat Pokémon-kaartspel nou eigenlijk werkt, dan kun je dat binnenkort zonder je groen en geel te betalen aan die kartonnetjes ontdekken met Pokémon: the trading card game. Het is een elektronische versie van het kaartspel in de vorm van een RPG, een rollenspel, waardoor het dus weer op de oorspronkelijke Pokémon-spellen lijkt.

Ook in Dragon Warrior Monsters moet je beestjes vangen en trainen. Weliswaar zijn de pokémon aandoenlijker, maar DWM heeft diepere vechtmechanismen en bovendien kun je nieuwe soorten kweken door verschillende beestjes te kruisen.

Voor draagbare race-actie moet je bij Micro Machines Twin Turbo zijn. Een compilatie van het geweldige duo Micro Machines 1 en 2, nu ingekleurd voor hun Game Boy Color-incarnatie. Je scheurt met speelgoedvoertuigjes door badkamers, over knutseltafels en langs biljartballen. Zeer inventief en erg leuk! Iets minder goed, maar toch aardig is Episode 1 racer, gebaseerd op de spectaculaire Pod-racescène uit de Star Wars-film The Phantom Menace. Veel verschillende circuits en de mogelijkheid om meerdere pods te winnen. Het spel is snel, maar de computer speelt niet altijd eerlijk, wat frustrerend kan zijn.

Voor een bedaagdere sport gaan we naar Mario Golf, een veelzijdig golfspel met erg veel opties en banen. Met het `transfer pak' kun je gegevens uitwisselen met de Nintendo 64-versie van Mario Golf. Ondertussen zal het niemand ontgaan zijn dat de aankomende maanden in het teken van het EK voetbal staan, en eindelijk is er een goed voetbalspel voor de Game Boy Color in de vorm van Total Soccer 2000.

    • Arthur Arts