Drievoudige moord in kringen van Ierse gangsters

De drie Ieren die in Scheveningen zijn vermoord, waren geen vreemden voor de politie.

Appartement 1058 heeft een blanco naambordje en zo zijn er nog een kleine twintig in dit gebouw. Allemaal onderhuurders tot ongenoegen van de vaste bewoners. De schrik zit er bij hen nog flink in en dat is niet zo vreemd na de vondst van drie afschuwelijk toegetakelde lijken in de badkamer van de flat op de vijfde verdieping. De bewoners in het complex pal aan de boulevard van Scheveningen willen wel praten, maar liefst anoniem. ,,Hier loopt meer vreemd volk rond.'

Kort nadat de identiteit van de vermoorde Ieren, de 25-jarige Damien Monahan en de broers Vincent en Morgan Costello (21 en 29 jaar) was vastgesteld, legde het onderzoekende politieteam van twintig man een verband met de arrestatie, half maart van dit jaar, van een zware crimineel in een pub in Amsterdam. Het betreft de Ier John Cunningham (49), verdacht van drugssmokkel en wapenhandel met de IRA. Hij werd aangehouden na ,,een teken' van de Ierse Garda die hem in ons land al maandenlang observeerde. De politie Haaglanden heeft formeel een verzoek gedaan aan het openbaar ministerie om na te gaan of en welke relatie er bestaat tussen Cunningham en het drietal. Of de verdachte die woensdagavond in Wassenaar werd aangehouden ook in verbinding stond met de bende van Cunningham is (nog) niet bekend. Justitie heeft alleen de aanhouding bevestigd.

De twee broers worden vandaag in Ierland begraven. Het derde slachtoffer morgen.

De moordpartij doet vragen rijzen over de rol van de opsporingsdiensten, want Cunningham is eerder gesignaleerd in de woning aan de Gevers Deynootweg. En de flat stond niet alleen bij de omwonenden bekend als drugspand. ,,Vorig jaar heeft de politie er nog een inval gedaan waarbij de deur werd ingebeukt', zegt buurvrouw M.Feltzer. Bij het onderzoek zouden inderdaad apparatuur voor de productie van xtc en een hoeveelheid pillen in de berging zijn aangetroffen. Justitie gaat hier niet op in.

De familie van Damien Monahan was eerder deze week overgekomen om hem te identificeren. Zijn zus benadrukte bij die gelegenheid dat hij geen crimineel verleden had. Hetzelfde geldt volgens politiebronnen, aangehaald in de Ierse media, voor de broers Costello uit Tipperary in het westen van Ierland. Tijdens een katholieke requiemmis zei een Nederlandse pastoor tegen de familie dat hij ,,deze moord op drie jonge mensen' moeilijk kon accepteren. Waar was het drietal in terechtgekomen? Waren het kleine drugshandelaren die eerder enkele grote jongens hadden verraden? Zijn ze gedood uit wraak? Waren het informanten van de politie en zijn ze daarom vermoord? Er zijn veel aanwijzingen voor de eerste veronderstelling, vooral ook door de barbaarse wijze waarop ze zijn omgebracht.

De Ierse gangster Cunningham is eind van de jaren tachtig veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf wegens de ontvoering van Jennifer Guinness, erfgename van de gelijknamige brouwer. De vrouw kon na een week gijzeling tijdens een nachtelijke aanval van de politie ongedeerd worden bevrijd. Cunningham ontsnapte in 1996 uit de Shelton Abbey Open Prison in en week uit naar de Haarlemmermeer waar hij opnieuw een bende organiseerde. Hij werkte volgens de Ierse media samen met de bende criminelen die de journaliste Veronica Guerin hebben vermoord. Haar dood hield rechtstreeks verband met de gewapende strijd van de IRA waar de journaliste onderzoek naar deed. Bij zijn arrestatie in Amsterdam droeg Cunningham een geladen pistool. In twee door hem gehuurde appartementen en in huizen van bendeleden werden tientallen wapens, waronder machinegeweren en honderdduizenden xtc-pillen gevonden, alsmede 600 kilo cannabis, dat alles met een waarde 8 miljoen Ierse pond.

De dood van de jonge Ieren heeft alles weg van een liquidatie in het criminele milieu. De manier waarop ze werden omgebracht wijst volgens de literatuur in de richting van huurmoordenaars uit een Balkanland of verder naar het oosten. In het lichaam van een van de slachtoffers was isolatieschuim gepompt, een tweede was, zoals omwonenden van agenten vernamen, ,,in stukken gehakt'.

Monahan en de oudste Costello bewoonden de flat, de 21-jarige Morgan Costello, die officieel als vleesverpakker in zijn woonplaats werkte, kwam regelmatig op bezoek. Maar veel wijst er op dat hij koeriersdiensten verrichtte voor de anderen.

,,Een van de mannen mompelde bij het in of uitgaan van de lift wel eens of ik misschien speed wilde kopen' , zegt een vrouw. Een andere keer trof ze hem, terwijl hij een maat ondersteunde die krimpend van de maagpijn door de binnengang naar de flat strompelde. ,,Die man was zwaar verslaafd, dat was aan alles te zien', zegt de vrouw. Zij zegt ,,regelmatig mediterrane types in dure, scherpgesneden pakken' op bezoek te hebben zien gaan bij de Ieren. Een bewoner op de vierde verdieping rook in de nacht van 28 op 29 april, toen hij terugkeerde van de feestelijkheden van `Koninginnenach', een sterke benzinelucht en waarschuwde de huismeester. In de flat op de vijfde verdieping bleek al brand uitgebroken in de badkamer.

Flat 1058 was onderverhuurd, zo bevestigt een medewerker van het Beheerskantoor Scheveningen, dat de verhuur verzorgt voor eigenaar Nationale Nederlanden. De werkelijke huurder is een ondernemer uit Scheveningen. Het komt in deze complexen aan zee tientallen keren voor, al is het officieel niet toegestaan. Bekend verschijnsel is vooral dat de flats worden gebruikt door dure prostituees.

Bij het recherchwerk is de politie enigszins gehinderd door deze onderhuur, omdat op het beheerskantoor geen gegevens over de bewoners beschikbaar waren. De omwonenden hebben inmiddels hun onvrede over de onderhuur kenbaar gemaakt bij de verhuurder: ,,Er zal strenger toezicht moeten komen.'

    • Harm van den Berg