Detron alsnog in handen van Landis

Automatiseerder Landis neemt telecomdienstverlener Detron alsnog over. De overname ketste eind vorige maand af. De twee beursgenoteerde bedrijven kregen onenigheid over de transactie, omdat de aandelenkoers van Landis volgens Detron te veel was gezakt.

Beide partijen werden het gisteren alsnog eens over de overname, die geheel met aandelen wordt betaald. De vorige maand overeengekomen ruilverhouding blijft nagenoeg gehandhaafd: voor 1,6 aandeel Detron wordt 1 aandeel Landis geboden. Nieuw is een `bonusaandeel' Landis voor elke veertig aangeboden Detron-stukken.

Ruim 65 procent van de aandeelhouders van Detron heeft zich inmiddels achter de overeenkomst geschaard, meldt Detron in een persbericht. Het bestuur van Detron verdwijnt en maakt plaats voor dat van Landis.

De twee partijen leken recentelijk nog onverzoenbaar. Detron blies de overname af omdat de premie op de eigen aandelen ,,nihil'' was geworden nadat de koers van Landis in twee weken tijd met zo'n 20 procent was gedaald, aldus financieel directeur Etienne Nagtzaam van Detron. Bestuursvoorzitter Paul Kuiken van Landis reageerde woedend. Hij trok in deze krant de financiële en bestuurlijke kwaliteiten van Nagtzaam en Detron-topman George Banken in twijfel. Volgens Kuiken was de koersdaling tijdelijk en in lijn met de algemene terugval van technologiefondsen.

Dat de overname toch doorgaat, komt volgens Nagtzaam door het inzicht dat de strategische waarde van een combinatie ,,ontzettend hoog'' is. Ook het lichte herstel van de Landis-koers heeft het Detron-bestuur over de streep getrokken. Vanochtend noteerde Landis 1,5 procent lager dan gisteren op 42,40 euro. Detron won 3 procent op 24 euro.

Nagtzaam noemt de premie op de aandelen van Detron nog steeds aan de lage kant, maar vindt dat een ,,combinatie van factoren'' voor de overname pleit. De overeenkomst is vooral gunstig voor Landis, dat door de koersdaling ruim honderd miljoen gulden minder betaalt dan de 700 miljoen gulden die de transactie medio april waard was.

Banken en Nagtzaam krijgen geen bestuurlijke functie in het nieuwe bedrijf. Beiden trekken zich vrijwillig terug, onderstreept Nagtzaam. Er is geen druk uitgeoefend door Landis. Landis-topman Kuiken beaamt dit. ,,Banken is een uitstekende ondernemer die Detron groot heeft gemaakt, maar hij weet dat hij niet de juiste manager is om het bedrijf naar een grotere schaal te brengen.''

Banken, die 49,33 procent van Detron bezit, en zijn mede-directeuren mogen direct na de overname 85 miljoen gulden incasseren door de verkoop van aandelen. Van het resterende aandelenpakket mag de helft na zes maanden worden verkocht. De rest wordt twaalf maanden bevroren, zo is overeengekomen. De overname zal na boekenonderzoek naar verwachting eind mei zijn voltooid.