`Bruinsma was betrokken bij vier moorden'

Ten minste vier onopgeloste liquidaties in het drugsmilieu zijn in de jaren tachtig en negentig gepleegd in opdracht van de drugsorganisatie van Klaas Bruinsma.

Dit zegt Thea Moear, destijds de belangrijkste compagnon van Bruinsma, in het boek The Godmother van Parool-verslaggever B. Middelburg dat vandaag verschijnt.

Volgens Moear gaat het om de Joegoslaaf Alexander Marianovic, kickbokser André Brilleman, drugshandelaar Jan Pafort en de Britse crimineel Roy Adkins.

Moear bestuurde de drugsorganisatie samen met de in 1991 zelf geliquideerde Bruinsma. Omdat ze onder meer verantwoordelijk was voor de kas van ,,de firma'', liepen de betalingen voor de moorden via haar. Moear, die zelf zonder strafblad wist te blijven, noemt de liquidaties ,,pure noodzaak''.

De liquidaties zijn nog niet verjaard. Justitie in Amsterdam wilde vanmorgen nog niet zeggen of het heropening van de moordzaken overweegt. ,,We kunnen nog geen commentaar geven, omdat we het boek eerst moeten bestuderen. Dan zullen we kijken of we actie kunnen ondernemen'', aldus plaatsvervangend woordvoerder R. Meulenbroek.

De uitzending van het actualiteitenprogramma Nova gisteravond waarin Moear nog eens herhaalde mede-verantwoordelijk te zijn voor de liquidaties en die opgenomen was in Nederland, heeft justitie ,,niet gezien''. Sinds zij zich midden jaren `80 uit de drugsorganisatie van Bruinsma terugtrok, heeft Thea Moear zich teruggetrokken in een onbekende plaats in Latijns-Amerika.

Volgens Moear is Bruinsma na diens dood opgevolgd door vermeend drugscrimineel Etiënne U., die vorig jaar door het gerechtshof in Amsterdam is vrijgesproken van lidmaatschap van een criminele drugsorganisatie. U. zou hebben geweigerd haar aandelen in ,,de firma'' uit te betalen. Moear zegt dat zij daarom enkele jaren geleden de politie aanbood om tegen een forse vergoeding als kroongetuige tegen U. op te treden. Het ging niet door, alsdus Moear, omdat zij weigerde ook belastende verklaringen over anderen af te leggen.

Moear beschuldigt verscheidene personen in het boek. Zo zegt zij dat Bruinsma's voormalig raadsman Max Moszkowicz sr., die vanmorgen onbereikbaar in het buitenland was, zo'n twee ton van de drugsorganisatie zwart zou hebben geïncasseerd. Ook zouden corrupte douaniers zich al begin jaren tachtig fors hebben laten betalen om drugs door te laten. De deals, 700 gulden per kilo, zouden niet voor individuele douaniers maar per ploeg zijn gesloten.