Brits onderzoek naar gsm

De Britse regering heeft een omvangrijk onderzoek aangekondigd naar risico's van mobiele telefoons, nadat onafhankelijke medische experts gisteren hebben gewaarschuwd dat kinderen gevaar kunnen lopen.

Sir William Stewart, hoofdauteur van het rapport, zei gisteren dat er geen bewijs is voor schadelijke effecten, maar dat potentiële schade door straling het eerst bij kinderen te zien zal zijn, omdat hun lichaam nog niet is volgroeid en kwestbaar is. Hij zei dat ouders hun kinderen voorlopig het gebruik van mobiele telefoons moeten ontmoedigen. Ook riep hij telefoonmaatschappijen op hun reclamecampagnes niet op kinderen te richten. Bovendien moeten zendmasten van het mobiele telefooncircuit niet bij scholen worden geplaatst, aldus Stewart. Zijn rapport was besteld door de National Radiation Protection Board, .

Het Verenigd Koninkrijk staat aan de vooravond van een explosieve uitbreiding van het mobiele telefoonnet, nadat de overheid aan vijf maatschappijen een nieuwe radiofrequenties heeft verkocht. De veiling per opbod leverde Britse schatkist ruim 22 miljard pond (85 miljard gulden) op. Circa één op twee Britten heeft nu een mobiele telefoon, in totaal 25 miljoen.

De telefoonmaatschappijen zijn woedend dat de regering de veilingprijzen kunstmatig heeft opgeschroefd door Stewarts onderzoek niet ervóór te laten publiceren. De maatschappijen hebben zelf miljoenen gestoken in gezondheidsresearch. Ook daaruit blijkt niet dat er risico's bestaan. De microgolven van de telefoons verwarmen weliswaar de hersens, zoals een magnetron, maar de temperatuurstijging van een uurtje in de zon zitten is groter. De regering heeft zelf slechts enkele tienduizenden ponden uitgegeven aan medisch onderzoek naar de straling van telefoons. De uitbreiding van het Britse net is vooral bedoeld om het internet via mobiele telefoons voor jonge mensen toegankelijk te maken. Daartoe moet het aantal zendmasten worden verdubbeld tot zo'n tienduizend.

Stewarts onderzoek was ingesteld nadat mobiele telefoons in verband waren gebracht met geheugenverlies, de ziekte van Alzheimer en hersentumoren. Volgens Stewart is zo'n verband er niet, maar wel zijn er ,,voorlopige aanwijzingen dat straling van mobiele telefoons in sommige gevallen subtiele biologische veranderingen teweeg kan brengen''. Hij zei zelf zijn mobiele telefoon te zullen blijven gebruiken, maar hoopte dat zijn kleinkinderen er geen zouden krijgen.