Boek geeft les in bestsellers

Een witte raaf die achteraf ook nog eens de kip met de gouden eieren blijkt te zijn. Dat is volgens Bert Reesinck, auteur van het deze week verschenen literaire zelfhulpboek Hoe schrijf ik een succesroman?, precies wat uitgevers zoeken. In het boek probeert Reesinck auteurs uit de categorie `nog net niet uitgegeven' binnen tweehonderd pagina's de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Reesinck zelf publiceerde eerder Schrijven voor je plezier.

De uitstekend gedocumenteerde auteur behandelt in de openingshoofdstukken onder meer de uitgeverswereld, enkele voorbeelden van succesvolle auteurs (Robert Musil, Franz Kafka en Thomas Mann), alsmede de kwestie Wat is een roman? Het tweede deel van het boek heet `Uitwerken' en daarin gaat het over het daadwerkelijke schrijven, aan de hand van thema's als ik-vorm, ja of nee. Reesinck zelf koos er overigens voor zijn lezers zoveel mogelijk met een geruststellend en amicaal `je' aan te spreken.

Ook bevat het boek praktische aanwijzingen voor het persoonlijk leven van een literair auteur, vooral bij het uitwerken van overspel als literair thema: `Conclusie: vertel je partner, liefst voordat je gaat samenwonen, dat een auteur de absolute vrijheid moet hebben te schrijven wat hij of zij wil of meent te moeten schrijven. Perfect schrijven vraagt eerst perfect praten.'

Reesinck geeft vier tips die een boek boven de grijze middelmaat uittillen: `1. Geef mensen en menselijke verhoudingen diepgang. 2. Schrijf niet alleen over geweldige dingen, maar ook eens over het kleine, eenzame en zwakke. Herkenning vraagt om dicht bij het menselijke te blijven. 3. Zet je dialogen niet om in spreektaal, maar in geschreven taal die het gesprokene geloofwaardig laat zijn. 4. Loop je tekst, nadat je die even hebt laten liggen, volledig na en zorg dat elk woord nu onmisbaar is: het enig juiste op de enig juiste plaats.'