Blessure `VdH' in aanloop Spelen

Pieter van den Hoogenband is enkele weken uitgeschakeld. De 22-jarige zwemmer van PSV heeft een scheurtje in een pees van zijn rechterschouder opgelopen. Dat heeft een MRI-scan in het ziekenhuis van Geldrop gisteren uitgewezen.

Van den Hoogenband, medaillekandidaat op de 50, 100 en 200 meter vrije slag bij de Olympische Spelen in Sydney, liep de blessure maandag op bij oefeningen in het krachthonk. In het water bleek dat hij zijn rechterarm ,,niet vol kon doorhalen'', zoals de zesvoudig Europees kampioen zelf zei.

Gisterochtend dacht Van den Hoogenband nog dat de schade mee zou vallen. ,,Het is niets ernstigs. De buitenwacht maakt zich drukker dan ik. Op straat klampen mensen me aan met de vraag of ik de Spelen wel haal. Allemaal goedbedoeld, maar het is een hoop paniek om niets.''

Het scan-onderzoek wees gisterenmiddag evenwel uit dat Van den Hoogenband de komende weken rust moet nemen. Daarom gaan de sterk bezette wedstrijden in Monaco, op 20 en 21 mei, en in Sheffield, een week later, aan hem voorbij. Vooral op de wedstrijden in Monte Carlo had Van den Hoogenband zich verheugd, met het oog op de confrontatie met wereld- en olympisch kampioen Alexander Popov (100 meter vrije slag). Zijn moeder, oud-topzwemster Astrid van den Hoogenband-Verver, sprak vanmorgen de hoop uit dat haar zoon op tijd hersteld is voor de Nederlandse kampioenschappen, van 1 tot en met 4 juni in Drachten.

Van den Hoogenband, in het verleden zelden geplaagd door een blessure, zegt zich niet druk te maken over het fysieke ongemak. ,,Het is een kleine tegenslag, meer niet. Ik heb nog vier maanden tot de Olympische Spelen. Mijn voorbereiding loopt hierdoor heus niet in het honderd.''