Beurs New York zoekt allianties

De New York Stock Exchange (NYSE) praat momenteel met talrijke partijen in de wereld over alliantievorming. Niets is nog beklonken maar de NYSE zegt serieuze gesprekken te hebben gehad met Toronto, Mexico-Stad, Buenos Aires, Santiago, Sao Paulo, Hongkong, Tokio en Euronext (Amsterdam, Brussel, Parijs).

Het gaat in alle gevallen om het openstellen van handel in gemeenschappelijke noteringen, zodat de markt voor beleggers groter wordt en dus efficiënter. Er is ,,een erkenning bij alle markten dat dit een mondiale aangelegenheid is en dat de belangrijkste duizend bedrijven verhandeld worden in meerdere arena's'', zei Richard Grasso, directeur van de NYSE, deze week in de Wall Street Journal. ,,Is het niet beter om de taart groter te maken zodat iedereen profiteert?''

Toch is het voordeel voor beleggers niet direct duidelijk. Beurzen hanteren verschillende normen voor noteringen en in de VS geldt bijvoorbeeld dat een aandeel alleen verhandeld kan worden als de boekhoudmethodes van dat bedrijf zijn goedgekeurd door de Amerikaanse commissie voor toezicht op de beurshandel, de Securities & Exchange Commission. Daarnaast moeten de systemen aan elkaar worden aangepast en dan is er ook nog het tijdverschil. Veel beurzen praten over het verlengen van de openingstijden maar in de praktijk is het nog niet zo ver. Grasso zei deze week dan ook dat de NYSE op dit moment alleen nog maar kijkt naar fondsen die zijn beurs en partners gemeen hebben.

De speurtocht naar partners is in een stroomversnelling gekomen nu Londen en Frankfurt samengaan in iX en de Nasdaq met die combinatie een joint-venture heeft gesloten. De NYSE heeft organisatieadviseur McKinsey aangetrokken om strategische adviezen te geven, hoewel het bedrijf niet betrokken is bij het vinden van alliantiepartners.

Volgens Amerikaanse media is Euronext zeer geïnteresseerd in een vergaande alliantie met de NYSE.

Niet duidelijk is hoe graag de NYSE dat wil en of er al sprake is van echte toenadering. Een vorm van samenwerking tussen NYSE en Euronext zou de tweede transatlantische alliantie zijn, die rechtstreeks zou concurreren met iX en Nasdaq.