Antibiotica in tien procent van kipfilets

In tien procent van de kipfilets zitten resten van antibiotica. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. De organisatie heeft minister Brinkhorst (Landbouw) om extra maatregelen gevraagd.

Kippen krijgen antibiotica tegen ziekten. Maar ze groeien er ook sneller van en daarom geven veel boeren meer van deze stoffen dan noodzakelijk is. In het vlees blijven kleine hoeveelheden achter, die niet direct schadelijk zijn voor de consument. Wel is er een gevaar dat bacteriën resistent worden voor antibiotica. Hoe meer antiobiotica in een lichaam, hoe groter de kans dat bacteriën niet meer kunnen worden bestreden.

Brinkhorst heeft vorig jaar met de kippenhouders afgesproken dat het antibioticum doxycycline een ruimere periode vóór de slacht niet mag woren gebruikt.

In zestien van de tweehonderd filets die de Consumentenbond onderzocht is toch doxycycline aangetroffen. Deze filets kwamen allemaal uit Nederland. Kip uit Frankrijk (Loué) en Zweden (Kroonfägel) bleek vrij van antibiotica.

Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) moeten boeren de regels beter naleven. De supermarkten zullen hen hierop aanspreken, aldus een woordvoerder. Het CBL wil net als de Consumentenbond dat minister Brinkhorst extra maatregelen neemt.