Alliantie Rabo-DG loopt vertraging op

De totstandkoming van de alliantie van Rabobank met de Duitse DG Bank lijkt forse vertraging op te lopen. De verschillen tussen de twee banken zijn te groot om snel tot de voorgenomen joint venture te komen. Dit meldt het Financieele Dagblad vanmorgen. Alternatief voor de joint venture zou een samenwerking op deelgebieden kunnen worden, waardoor de overkoepelende banken meer tijd krijgen om naar elkaar toe te groeien. Ook de gezamenlijke oprichting van de zakenbank (onder meer Rabo International) zou vertraging hebben opgelopen. Bovendien zou de Rabobank ook coöperatieve banken uit Frankrijk en Oostenrijk bij de combinatie willen betrekken. De Rabobank wil verder weinig kwijt over het verloop van de fusiebesprekingen die al zo'n zeven maanden in beslag nemen. In een reactie beperkt de bank zich tot een tweeregelige verklaring waaruit blijkt dat de `committment' (betrokkenheid) van de twee partners nog groot is. Op het gebied van het zakenbankieren - waar de internationale alliantie in eerste instantie om is begonnen - ,,zoeken we naar wegen voor een stapsgewijze samenwerking''.

De alliantie tussen Rabo en DG Bank werd oktober vorig jaar aangekondigd. Het nieuwe samenwerkingsverband zou de kern moeten vormen voor een Europese samenwerking van coöperatieve banken. ,,De reacties in Europa zijn bemoedigend'', aldus Rabo-topman H. Smits toen. Wel gaf hij toen al aan dat fusies - noodzakelijk voor coöperatieve banken die niet via de beurs grote overnamesommen op tafel kunnen leggen - veel meer tijd kosten dan overnames. Toch ging Smits er toen van uit ,,binnen één of twee jaar een alliantie te hebben'' van zo'n vier partners''.