Airbus boekt meer orders dan Boeing

Airbus heeft een order voor de bouw van vijftig vliegtuigen binnengehaald van de Amerikaanse lease-maatschappij International Lease Finance Corp. (ILFC). Op de markt voor passagiersvliegtuigen neemt Airbus hiermee dit jaar voorlopig de leiding over van vliegtuigbouwer Boeing uit Seattle. Bij de fabrikant uit Toulouse werden dit jaar al 178 bestellingen geplaatst, bij Boeing 150.

De nieuwste bestelling bij Airbus van ILFC omvat de bouw van 40 vliegtuigen van het populaire type A320, zeven A330-200's en drie exemplaren van de 340-600, een nieuw model voor zeer lange afstanden. Airbus wil niet zeggen hoeveel geld er met de order gemoeid is, maar afgaande op catalogusprijzen zal dit bedrag tussen de 3,3 en 3,6 miljard dollar liggen.

ILFC, onderdeel van een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij, kocht inmiddels 391 toestellen van Airbus. Het is daarmee de grootste klant van de Europese vliegtuigbouwer. Het in Los Angeles gevestigde bedrijf verhuurt zijn toestellen aan 120 luchtvaartmaatschappijen.

De Airbus-toestellen zijn de laatste tijd zeer in trek omdat ze geheel door computers worden bestuurd en daardoor zeer efficiënt zijn. Ook de gelijkvormigheid van de cockpits van alle Airbusmodellen blijkt een voordeel. Doordat de plaatsing van de apparatuur en de besturing in de verschillende modellen vrijwel hetzelfde is, hebben piloten weinig omscholing nodig om van het ene naar het andere type vliegtuig over te stappen.

Binnenkort neemt Airbus een beslissing over de bouw van het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de A3XX. Deze superjumbo moet 555 passagiers gaan vervoeren. Dat zijn er 140 meer dan in de 747 van Boeing passen. Airbus hoopt met de ontwikkeling van dit toestel mee te gaan spelen op de markt voor grote passagierstoestellen waar Boeing nu nog een monopolie heeft. Airbus mikt in dit segment op een toekomstig marktaandel van 60 procent.

ILFC en zijn concurrent GE Capital Aviaton Services zijn 's werelds grootste verhuurders van vliegtuigen aan luchtvaartmaatschappijen. Airbus mag zich verheugen in toenemende belangstelling van de luchtvaartbranche. Dit jaar verkocht het bedrijf al 89 A320's en 56 toestellen van de types A330 en A340.