Westerbork

In NRC Handelsblad van 4 mei staat een korte omschrijving over de geschiedenis van het kamp Westerbork. In deze omschrijving mis ik, dat Westerbork onmiddellijk na de bevrijding is gebruikt als kamp voor NSB-ers en andere foute Nederlanders. Wreedheden die door de bewakers, met name door die mensen die zelf op de rand van goed en fout zijn geweest tijdens de oorlog, werden gepleegd in het kamp Westerbork, zoals het verkrachten van vrouwen en het doodranselen van verschillende mensen, waren geen uitzondering.

Dat Nederland zich na de oorlog weinig gelegen heeft laten liggen aan het leed van de verraders (en dat van hun kinderen) is bitter. Dat neemt niet weg dat wij 55 jaar na de capitulatie, moeten proberen te leren van fouten, waar ook begaan.

Dat zal nooit lukken als dit onderdeel van deze geschiedenis niet tot het collectieve geheugen gaat behoren.

    • Zonneke Matthee