VOORGEVEL

De voorgevel van het museum is net als de rest van het gebouw voorzien van beeldhouwwerk en tegelwerk dat een ode brengt aan de Nederlandse kunstgeschiedenis of personificaties van de kunsten. Enkele versieringen aan de gevel wijzen op het ontstaan van het gebouw zelf. De engelachtige figuur op de middelste toren bijvoorbeeld is Victorie. Met twee lauwerkransen bekroont zij het museumgebouw. De figuren boven de fietstunnel zijn kunstenaars uit verschillende eeuwen. Onder anderen de Haarlemse schilder Dirk Bouts en de schilder en grafisch kunstenaar Lucas van Leyden.

Het plan voor de onderwerpen van de decoraties werd bedacht door architect Pierre J. H. Cuypers en uitgevoerd door de beeldhouwers Frans Vermeylen en Bart van Hove. De tegeltableaus aan het museum zijn van Georg Sturm uit Wenen, toen leraar aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid in Amsterdam.

(uit: Kunstkrant, 25, nr 5).