Voordelig kunst kopen via internet

Een Nederlandse verzamelaar baarde opzien met een koop via internet van een schilderij dat waarschijnlijk veel meer waard is dan het eindbod van drie ton. Over het algemeen liggen prijzen van kunstwerken die op internet worden geveild lager dan bij galeries of de gangbare veilinghuizen.

Anton Heyboer, Theo Wolvecamp, Isaac Israels, Andy Warhol, Ans Wortel. Zomaar enkele namen van kunstenaars van wie werk wordt aangeboden op de Nederlandse veilingsite Ricardo.nl (voorheen Veiling.com). Duur zijn de kunstwerken niet. Voor een bedrag tussen de duizend en de drieduizend gulden kunnen oplettende surfers eigenaar worden van een tekening, een zeefdruk of een litho.

De beginprijzen liggen duidelijk beneden de marktprijs. Als de belangstelling voor een werk groot is, loopt de prijs natuurlijk wel op. Maar op het werk van bovengenoemde kunstenaars dat momenteel bij Ricardo.nl, de grootste veilingsite in Nederland, te koop is, wordt niet druk geboden.

IT-consultant Arjan van den Ham uit Amsterdam kocht onlangs een zeefdruk van de Cobra-kunstenaar Wolvecamp bij Ricardo.nl. Een buitenkansje vond hij. ,,De prijs lag ongeveer de helft lager dan bij een galerie'', aldus Van den Ham, die eerder werk van Wolvecamp in een galerie kocht.

Kunst en antiek maken ongeveer een kwart van het aanbod op Ricardo.nl uit, waar dagelijks enkele duizenden transacties worden gesloten, vertelt directeur Marc de Hond van de veilingsite. De Hond bevestigt dat de prijzen van kunstwerken gemiddeld lager liggen dan in galerieën en bij fysieke veilingen. ,,Het is gratis om iets bij ons te veilen. Wij rekenen geen provisie. Daarom kan de prijs iets omlaag.''

De Hond heeft nog nooit meegemaakt dat er via Ricardo.nl een werk van een bekende kunstenaar voor een zeer laag bedrag werd verkocht, zoals vorige maand in de Verenigde Staten is gebeurd. De Nederlandse kunstverzamelaar Rob Keereweer kocht voor ongeveer drie ton op de veilingsite eBay een schilderij van Richard Diebenkorn, zoals gisteren bekend werd. De verkoper van het doek, de advocaat Ken Walton uit Sacramento, blijkt overigens het biedproces te hebben beïnvloed. Hij bood onder een andere naam mee op het schilderij, dat hij zegt ooit op een rommelmarkt te hebben verworven. Het online veilighuis eBay heeft gisteren besloten dat Walton dertig dagen lang niet mag meedoen. Mocht de Diebenkorn een origineel zijn, dan is het doek veel meer waard dan de drie ton die Keereweer geboden heeft. In 1998 werd bij Sotheby's voor een schilderij van Diebenkorn ruim acht miljoen gulden neergeteld. ,,Maar misschien gebeurt het hier ook wel eens. Niet alle aanbieders kennen de waarde van de werken die ze veilen'' ,zegt De Hond.

Galerieën bieden soms werk goedkoper aan via internet. De Amsterdamse galerie Multiple Choice verkoopt soms zeefdrukken via Ricardo.nl voor bedragen die 10 tot 50 procent lager liggen dan de prijzen in de galerie, aldus een woordvoerder. Maar soms levert zo'n veiling ook meer op dan de galerie gekregen zou hebben. ,,We bieden niet al ons werk goedkoper aan via internet, anders zouden we een dief van eigen portemonnee zijn.'' Sotheby's zegt geen lagere prijzen te hanteren voor de online veilingen die het veilinghuis op de eigen website houdt. ,,We gebruiken de online veilingen om werk aan te bieden dat minder waarde heeft en daarom minder duur is'', aldus een woordvoerder van Sotheby's in Londen.

    • Marie-José Klaver