Tipgeld tegen illegaal softwaregebruik

De Business Software Alliance (BSA) gaat mensen belonen die tippen over illegaal softwaregebruik bij bedrijven, overheden en andere instellingen. Maximaal kan zo'n tip 20.000 gulden opleveren. Dat heeft BSA, een internationaal samenwerkingsverband van softwareleveranciers, vandaag bekendgemaakt.

Tipgevers kunnen hun informatie telefonisch en via internet melden bij het door BSA geopende Meldpunt Illegaal Softwaregebruik (0800-8998566; www.bsa.nl). Dat kan eventueel ook anoniem, aldus de belangenclub. De tipgever kan aanspraak maken op een beloning van 10 procent van de door BSA te incasseren schadevergoeding, met een maximum van 20.000 gulden per tip. Volgens de BSa ligt het percentage illegaal softwaregebruik in Nederland met 45 procent hoger dan het Europees gemiddelde van 36 procent.