Senaatscampagne Giuliani in problemen

Een vriendin, een boze echtgenote, prostaatkanker: de kans dat burgmeester Giuliani van New York Hillary Clinton uit de Senaat houdt, slinkt.

In politieke kringen in New York is grote onzekerheid ontstaan over de politieke toekomst van de Republikeinse burgemeester Rudolph Giuliani. Giuliani, die campagne voert voor een zetel in de Senaat, maakte gisteren bekend dat hij en zijn vrouw, de actrice Donna Hanover, uit elkaar gaan.

In New York beoordelen de kiezers hun politici doorgaans niet op hun privé-leven. Zo werd in 1962 gouverneur Nelson Rockefeller herkozen na een echtscheiding die in de pers breed was uitgemeten. Maar Giuliani is de afgelopen weken voortdurend in het nieuws met berichten die zijn kandidatuur geen goed doen.

Terwijl zijn rivaal Hillary Clinton steeds zelfverzekerder campagne voert, groeit de twijfel of Giuliani nog wel voldoende gemotiveerd is voor de politieke strijd. Hoewel hij al maanden campagne voert, heeft hij zich nog niet officieel kandidaat gesteld. Vooraanstaande Republikeinen willen dat Giuliani helderheid schept en zijn problemen oplost.

Eerst werd bekend dat Giuliani's vrouw zou optreden in de `Vagina Monologues', een openhartig toneelstuk over vrouwelijke seksualiteit. Voor een burgemeester die vorig jaar nog probeerde om in een goed blaadje te komen bij conservatieve kiezers door fel van leer te trekken tegen het onzedelijke karakter van hedendaagse kunst, kwam dat niet goed uit. Dat het stuk geschreven was door Eve Ensler, een vriendin van Hillary Clinton, maakte het er niet beter op.

Ernstiger was het nieuws dat in een heel vroeg stadium prostaatkanker bij hem is geconstateerd. Giuliani maakte dit zelf bekend, met de mededeling dat hij nog niet kon zeggen wat dit zou betekenen voor zijn verkiezingscampagne. Kort daarop trok Hanover zich terug uit de Vagina Monologues.

Vorige week onthulde de conservatieve tabloidkrant New York Post dat de burgemeester een vriendin heeft, omschreven als zijn ,,geheimzinnige brunchmaatje''. Dezelfde dag bevestigde `Rudy', zoals hij in de populaire pers wordt genoemd, het bestaan van ,,een heel goede vriendin''. Met deze nieuwe wending stond het privé-leven van de burgemeester weer dagenlang op de voorpagina's.

The New York Times besteedde er zelfs een hoofdartikel aan, dat begon met de constatering dat Giuliani en Clinton het over één ding eens zijn: dat politici en hun gezinnen recht hebben op privacy. Maar de krant stelde vervolgens dat politici beoordeeld mogen worden op alle aspecten van hun publieke bestaan, inclusief huwelijken en verschijningen in roddelrubrieken.

Gisteren kwam Giuliani met de mededeling dat hij en zijn vrouw na zestien jaar huwelijk uit elkaar gaan, zonder formeel te scheiden. De doorgaans strijdlustige burgemeester sprak geëmotioneerd, en liet daarmee een kant van zichzelf zien die de kiezers nog niet kennen. ,,Ik ben diep bedroefd, ik voel me verschrikkelijk'', zei hij. Het is voor allebei hun tweede huwelijk en ze hebben twee kinderen (van vier en tien jaar). Hanover speelde onder meer in de film The People vs. Larry Flynt en in televisieseries.

Een paar uur later zei Hanover tegen journalisten, die ze te woord stond in de ambstwoning, dat het moeilijk was geweest om een rol te spelen in het openbare leven van haar man ,,vanwege zijn relatie met een van zijn medewerkers''. Na een periode van toenadering zou haar man afgelopen herfst ,,een andere weg zijn ingeslagen''.

Hillary Clinton heeft de afgelopen weken ijverig campagne gevoerd in alle uithoeken van de staat New York. Inmiddels heeft ze alle 62 gewesten bezocht. Mocht Giuliani zich terugtrekken, dan staat het Congreslid Rick Lazio al klaar om zijn plaats in te nemen. Mogelijk zal ook gouverneur Pataki zich in de strijd werpen, die een formidabele tegenstander voor Clinton zou zijn.

    • Juurd Eijsvoogel