Selectie Theater

2100

Cabaretier Vincent Bijlo maakt zijn eigen leven tot onderwerp voor een spervuur van grimmige grappen. 12 mei Drachten De Lawei, 13 mei Den Haag Diligentia, 17 mei Roermond De Oranjerie, 18 mei Heerlen Stadsschouwburg.

Abigails Party

Mike Leigh's stuk door Theatergroep Carrousel. Pijnlijke huiskamerkomedie, gesitueerd in de jaren zeventig, over dodelijke verveling op een avondje uit tussen buren die zich uit in boordevolle glazen gin (zonder tonic!) en treiterijen. Schitterend spel van Marlies Heuer, Dic van Duin en Maureen Teeuwen. 11-20 mei Amsterdam Bellevue.

Een Echte Van Dongen

Veelzijdige cabaret-solo van Lenette van Dongen over de keus tussen vrije expressie en de dwang van de discipline, trefzeker opgedist in conférences, verhalen en liedjes. 12, 13 mei Rotterdam Zuidplein, 17, 18 mei Amsterdam De Meervaart.

Misery

Ooit traden actrice Geert de Jong en acteur Eric Schneider op in Antonius en Cleopatra van Shakespeare bij De Appel. Nu zijn ze beide te zien in een grootse,spannende en ook ambachtelijke acteerprestatie in Misery, een thriller op de Bühne door het Nationale Toneel uit Den Haag. Een schrijver wordt getiranniseerd door zijn gepassioneerde fan, tot de dood erop volgt. De regie is van Lodewijk de Boer. 12 mei Eindhoven Stadsschouwburg, 13 mei Dordrecht Kunstmin, 16 mei Roosendaal De Kring, 17 mei Nijmegen Stadsschouwburg, 18 mei Den Bosch Theater aan de Parade.

Bocht En Bumpers

Olga Zuiderhoek en Peter Faber spelen spelletjes in een geraffineerde dialoog van Paul Haenen vol cabaret-effecten en moderne relatiepraat. 12, 13 mei Utrecht Stadsschouwburg, 16 t/m 31 mei Amsterdam Nieuwe de la Mar.

IJdele Hoop

Beeldend en muzikaal vermaak over God, goesting en gekkigheid door het Vlaamse kleinkunstduo Kommil Foo. 13 mei Amersfoort De Flint, 16 mei Hilversum Gooiland, 17 mei Zwolle Odeon, 18 mei Uden Markant.

Tsjechov

Lichtvoetige musical van Dimitri Frenkel Frank en Robert Long, met Boudewijn de Groot in de titelrol. Overdadiger geënsceneerd dan de oerversie, maar nog steeds fijnzinniger dan de meeste mega-musicals. 12, 13 mei Roosendaal De Kring, 16 mei Cuijk Streekschouwburg, 17 mei Sittard Stasschouwburg, 18 mei Venray Schouwburg.

En verder

Uitgestelde Ontmoeting Jasperina de Jong en Louis van Dijk in een stijlvol vertoon van virtuositeit: chansons, cabaret en licht-klassiek. 12 mei IJmuiden Schouwburg, 13 mei Almere De Metropole; Zin Sanne Wallis de Vries speelt haar tweede cabaretshow vol rare observaties en rake typeringen. 13 mei Maastricht Theater aan het Vrijthof, 17 mei Venlo De Maaspoort, 18 mei Veghel De Blauwe Kei.