Selectie Muziek

Vladimir Ashkenazy

De pianist Vladimir Ashkanazy geeft 14 mei 20u15 een recital in de Grote Zaal van de Doelen in Rotterdam met op het programma Arabeske op 18 en Kreisleriana op 16 van Schumann, Gaspard de la Nuit van Ravel en zes preludes van Rachmaninov.

Ivo Pogorelich

De pianist Ivo Pogorelich geeft twee recitals in ons land: 14 mei 20u15 in het Amsterdamse Concertgebouw in de serie `Meesterpianisten' en 15 mei 20u15 in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg. Op het programma: de Sonate op 31 nr 2 `Sturm' en de Sonate in e op 90 van Beethoven en 6 Moments musicaux op 16 van Rachmaninov.

Mintz

De violist Shlomo Mintz dirigeert 13 mei 20u15 en 14 mei 14u15 het Residentie Orkest in de Haagse Dr. Anton Philipszaal. Op het programma: de Trompeten ouverture van Mendelssohn, het Vioolconcert nr 3 van Saint-Saëns (soliste: Viviane Hagner) en de Symfonie nr 2 van Schumann.

Kuhnau

De zes Biblische Sonaten van Johann Kuhnau (1660-1722), waarin oudtestamentische bijbelverhalen worden uitgebeeld, worden uitgevoerd op drie concerten op het orgel van de Oude Kerk in Amsterdam. Bij elk concert worden steeds twee sonates gespeeld, telkens toegelicht door een dominee. 13 mei 20u15 organist Leo van Doeselaar en dr Johan Vos; 17 mei 20u15 organist Wim van Beek en ds Nico ter Linden; 10 juni 20u15: organist Jacques van Oortmerssen en ds Hannah Hirsch.

Rossini

De Academy of the Begijnhof geeft 12 mei 20u15 in de Engelse Kerk op het Amsterdamse Begijnhof olv de klavecinist Richard Egarr een uitvoering van de Petite Messe Solennelle van Rossini. Res.: Uitlijn 0900-0191

Nena Venetsanou

De klassiek opgeleide Griekse zangeres Nena Venetsanou zingt liederen van Manos Hadjidakis (1925-'94) en nieuw werk van de in Nederland woonachtige componiste Calliope Tsoupaki. Liefhebbers van het duo Lotte Lenya/Kurt Weill en de plaat die Liesbeth List eens maakte met Theodorakis zullen zich bij deze verfijnde songs goed thuisvoelen. 12 mei MC Vredenburg Utrecht, 15 mei Paradiso Amsterdam.

Les Trois Jours

De tiende aflevering van dit door het Grand Theatre in Groningen en het Centre Culturel Français georganiseerde festival brengt de Franse pianist Benoît Delbecq met o.a. de klarinettisten François Houle en Jorrit Dijkstra, de `wereldgroep' Vedaki met gasten Ernst Reijseger en tamboerijnspeler Carlo Rizzo, de Antwerpse pianist Fred van Hove met het trombonetrio Wolter Wierbos, Konrad Bauer en Jacques Veille en het trio van baritonsaxofonist François Corneloup. Alleen in Groningen duurt het festival echt drie dagen dankzij `More Miles' waarin wordt aangehaakt aan de electrische periode van trompettist Miles Davis. Met o.a. de trompettisten Erik Truffaz en Toshinori Kondo en het Australische triphop en trance-trio The Necks. 11 t/m 13 mei Grand Theatre Groningen, 11 en 12 mei BIMhuis Amsterdam, 13 en 14 mei Nighttown Rotterdam en SJU Jazzpodium Utrecht. www.grand-theatre.nl/trois jours

Cuby + Blizzards

Niet de eerste comeback van de Drentse bluesman Harry `Cuby' Muskee, maar dit keer van extra glans voorzien door een cd-box (Blues Traveller) en een nieuwe cd (Hotel Grolloo) met gastoptredens van Barry Hay, Huub van der Lubbe, Bennie Jolink en Tineke Schoemaker, allemaal aanwezig bij een Paradiso-optreden waar alleen de oorspronkelijke C+B-gitarist Eelco Gelling schittert door afwezigheid. 11 mei Paradiso, Amsterdam.