Selectie Musea

Michelangelo

Nog niet zo lang geleden toonde het Haarlemse Teylers Museum op een even ouderwetse als charmante manier tekeningen in de vaste opstelling. Ze hingen in vitrines die waren afgedekt met gordijntjes die je zelf kon wegschuiven. Inmiddels beschikt Teylers allang over een aparte zaal voor licht- en klimaatgevoelige prent- en tekenkunst, waar nu de nieuwe tentoonstelling, De eeuw van Michelangelo, met Italiaanse tekenkunst van de vijftiende en zestiende eeuw uit de eigen collectie wordt getoond. Veruit de meeste tekeningen van belangrijke kunstenaars als Titiaan, Correggio en Rafael, zijn studies: schetsen voor figuren, motieven of hele composities die, soms aanwijsbaar, gebruikt zijn in schilderijen of wandschilderingen. Een nog beter kijkje in de keuken van de kunstenaar bieden de bladen die klaarblijkelijk niet met het oog op een specifiek groter project zijn getekend. Zulke tekeningen met afzonderlijke figuren, draperieën of losse ledematen, overheersen in de expositie en ze konden door de schilder in zijn atelier in verschillende werken konden worden gebruikt. De maar liefst negen tekeningen in Haarlem die aan Michelangelo worden toegeschreven, vallen in deze categorie.

De eeuw van Michelangelo; Italiaanse tekeningen uit de Renaissance afkomstig uit Teylers Museum t/m 18 juni in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Di-za 10-17u zo 12-17u

De Glorie van de Gouden Eeuw

Ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan presenteert het Rijksmuseum in een reeks meesterwerken een overzicht van de Nederlandse kunst uit de 17de eeuw. Alle belangrijke kunstenaars uit deze periode zijn met ten minste één karakteristiek werk vertegenwoordigd, o.a. de meest belangrijke en veelzijdige meesters zoals Frans Hals, Rembrandt, Ruisdael, Steen en Vermeer. Het is een mooie en omvangrijke tentoonstelling, die eigenlijk te groot is om in één bezoek te consumeren. De kwaliteit van de stukken is zo hoog dat wie voor de 140 schilderijen, 60 beelden en voorwerpen van toegepaste kunst en de 100 prenten en tekeningen, per stuk ook maar één minuut reserveert, toch al gauw vijf uur in de weer is.

De Glorie van de Gouden Eeuw. Nederlandse kunst uit de 17de eeuw, t/m 16 juli in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. dag. 10-17u.

Japan

In 1788 moest de Japanse kunstenaar en amateur-wetenschapper Shiba Kôkan (1747-1818) zich als koopman vermommen om stiekem de zwaarbewaakte Nederlandse enclave in de stad Nagasaki binnen te dringen. De Nederlanders bevonden zich sinds 1639 als enige westerlingen in Japan, op het kunstmatige eilandje Deshima in de baai van Nagasaki. Kôkan was al jaren een verstokte `hollandofiel'. Van alles wat uit Nederland in Japan terecht kwam, bewonderde hij vooral de schilderkunst en wetenschap. Over die Kôkan is nu, voor het eerst in Nederland een overzichtstentoonstelling te zien. De expositie is thematisch gegroepeerd rondom stukken die bijna al Kôkans facetten aan bod laat komen, zodat boeken gecombineerd worden met schilderijen, instrumenten of aardewerk.

Japanse verwondering: Shiba Kôkan 1747-1818. Kunstenaar in de ban van het Westen t/m 4 juni in het Amsterdams Historisch Museum, Nieuwezijds Voorburgwal 259. Ma t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u.Inl 020-5231822.

En verder

Anton Corbijn, 25 jaar WERK t/m 25 juni in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Di t/m zo 10-17u; Theo van Doesburg, architect, schilder, dichter in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 1, Utrecht. Di t/m zo 11-17u en in het Kröller-Müller Museum te Otterlo. Di-zo 10-17u. Beide exposities t/m 18 juni. De Madonna's van Jan van Scorel t/m 2 juli in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di-zo 11-17u; Leven in een verzameling, toegepaste kunst 1890-1940: Collectie Meentwijck t/m 12 juni in het Singermuseum, Oude Drift 1, Laren. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u; Rondom Dürer t/m 11 juni in het Bonnefantenmuseum, Avenue Ceremique 250, Maastricht. Di t/m zo 11-17u; Paul Klee en het masker van de mythologie t/m 21 mei in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u; Jan Hendrik Weissenbruch 1824-1903 Voorbij de Haagse School t/m 21 mei in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u; De Zangeres zonder Naam t/m 21 mei in de Lakenhal, Oude Singel 28, Leiden. Di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u.