Selectie Galerie

Otto Berchem

De supermarkt als ontmoetingsplek voor alleenstaanden: op dat idee is het nieuwste project van de Amerikaanse kunstenaar Otto Berchem (1967) gebaseerd. Het episch centrum van zijn tentoonstelling The Dating Market bij Ellen de Bruijne Projects bevindt zich op Elandsgracht 11 in Amsterdam, bij supermarkt Lindeman. Winkelmandjes van deze supermarkt worden door Berchem voorzien van een grote bloem, ontleend aan het decor van Amerikaanse datingprogramma's uit de jaren zestig. Door bij de ingang van de winkel te kiezen voor een bebloemd mandje kan de klant aangeven `beschikbaar' te zijn. Lindeman zal wekelijks speciale aanbiedingen voor singles aankondigen. Stichting Artimo presenteert in de galerie van Ellen de Bruijne haar nieuwe catalogus over het werk van Otto Berchem. 13 mei t/m 10 juni, Rozengracht 207A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Harold Strak

Hij onderzoekt in zijn werk de beeldende kwaliteiten en de grenzeloze mogelijkheden van het medium fotografie. Bij vroeger werk prepareerde fotograaf Harold Strak (1959) zijn eigen filmmateriaal, bouwde hij zelf camera's en maakte hij gebruik van oude, verweerde glasnegatieven. Begin dit jaar verbleef Strak enige tijd in Bastar (Zuid-Oost India) waar hij door middel van lange tijdopnames de beweging van de gebeurtenissen op straat in beeld bracht. In de omgeving van de kleine stad Kondagaon maakte hij nachtopnames van landschappen, interieurs van fabrieken en werkplaatsen. Deze werken zijn t/m 4 juni te zien in de nieuwe tentoonstellingsruimte van Van Zoetendaal, Lijnbaansgracht 109, Amsterdam. Do t/m za 13-18u.

Ricardas Vaitekunas

De Litouwse schilder Ricardas Vaitekunas (1940) exposeert al sinds de jaren zestig, maar het grote succes kwam pas in 1991 toen hij werd uitgeroepen tot schilder van het onafhankelijke Litouwen. Het Nederlandse publiek kon in 1996 kennismaken met het werk van Vaitekunas op zijn solo-expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Zijn gouaches en schilderijen verbeelden meestal mensfiguren in een landschap. Hij brengt de verf in dikke lagen aan op het doek en krast daar vervolgens zijn voorstellingen in. T/m 28 mei in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Do t/m zo 13-17u.

Impakt

Van 9 t/m 14 mei wordt in Utrecht voor de elfde keer het Impakt Festival voor audiovisuele kunsten gehouden. Op verschillende locaties in de stad worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van video, muziek, film en nieuwe media uit binnen- en buitenland gepresenteerd. In de expositieruimtes Moira, Kunstliefde, Academiegalerie, Sterrenwacht, de Winkel van Sinkel, de Begane Grond en Flatland Galerie zijn installaties te zien van o.a. Rineke Dijkstra, Mariska van Gelder, Heli Rekula, Peter Stel, Miklos Beyer en Eija-Liisa Ahtila. Het festivalcentrum bevindt zich in de voormalige Brandweerkazerne achter het Stadhuis. Hier vinden dagelijks discussies plaats en is een mediatheek ingericht met tientallen cd-roms en videos. Dagelijks 12-17u30. Informatie: www.impakt.nl

En verder

Schilderijen van Jan van der Dobbelsteen t/m 3 juni in Galerie Singel 74, Amsterdam; tekeningen van Jacobien de Rooij t/m 12 juni in Galerie Metis, Keizersgracht 688, Amsterdam; schilderijen van Michiel Hogenboom t/m 31 mei in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; schilderijen van Roos Campman en Hadassah Emmerich t/m 3 juni in Galerie Ferdinand van Dieten dEendt, Spuistraat 270, Amsterdam; installaties van Paul van Osch t/m 21 mei bij Stichting de Verruiming, Markendaalseweg 27, Breda; sculpturen van Peter Friedl t/m 4 juni in MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, Rotterdam.