Oranjeboompjes planten

Tijgers, daar kwamen we voor. In de Indiase deelstaat Rajasthan ligt het natuurreservaat Sariska en daar, was ons verteld, sluipen wel 26 tijgers rond. Of 28, daarover waren de meningen verdeeld.

In de buurt van de stad Alwar, midden in het reservaat, ontdekten we een paleis. Mooier nog, dat paleis bleek tegenwoordig een hotel te zijn. The Sariska Palace. Rond de eeuwwisseling gebouwd in opdracht van maharadja Jai Singh. Met een tuin die met het woord park beter is aangeduid en in een decor van bossen en heuvels. Onweerstaanbaar.

Zo gezegd, zo geboekt. Het personeel bleek tot een kaste te behoren die dienstbaarheid vanouds hoog in het vaandel heeft geschreven. Vroeger mocht de maharadja van deze luxe genieten, nu de hotelgasten. De vroegere president van India mag er graag een lang weekeinde doorbrengen. Evenals, vertelde de openhartige hotelmanager, medewerkers van de Nederlandse ambassade in New Delhi.

En wisten we wel dat de Nederlandse koningin, uw koningin, hier niet zo lang geleden ook had gelogeerd? Nee, dat wisten we niet. Jazeker, zei de manager, en niet zomaar een nacht. De nacht van 31 december 1999 op 1 januari 2000. De Nederlandse koningin en haar familie hadden hier de eeuwwisseling doorgebracht. Het gastenboek van het hotel bevat het bewijs. Daarin staat, onmiskenbaar, alsof het een Koninklijk Besluit betrof, de royale handtekening van Beatrix. Met een vriendelijke opmerking ernaast, hoezeer zij en de andere Nederlandse gasten van hun verblijf in het Sariska paleis hadden genoten.

Ja, vertellen personeelsleden, dat genoegen was wederzijds geweest. Het was een eer geweest. Dat de oud-president van India die het nieuwe millennium ook in het Sariska Palace had willen inluiden, naar een ander hotel had moeten uitwijken, hadden ze voor lief genomen. Oké, er was ter voorbereiding van het koninklijk bezoek veel gedoe geweest in de drie voorafgaande maanden en dat er 400 Indiase veiligheidsbeambten in de nabijheid moesten verblijven kwam natuurlijk ook niet elke dag voor. Bijzonder was wel dat de Nederlandse koningin haar eigen linnen had meegenomen. Ook was er nog wat consternatie geweest, omdat zij, rijdend door het tijgerreservaat, van een paard was gevallen.

Maar die oudste zoon van de Dutch queen was zo aardig geweest, net als zijn vriendin, ja die vrouw uit Argentinië. En de zus van de koningin – Christina? ja die! – had in de millenniumnacht, op het grote terras, zo mooi gezongen. Hoogtepunt was het vuurwerk geweest dat wel twintig minuten had geduurd en eindigde met de letters Happy millennium. Tot ver in de omgeving moet dat zichtbaar zijn geweest, en dat was mooi meegenomen want tot ver in de omgeving wonen mensen die zich de aanschaf van vuurwerk niet kunnen veroorloven.

Nee, in het Sariska Palace zullen ze het verblijf van de hoge gasten uit het verre Nederland nooit meer vergeten. En anders herinneren de drie jonge boompjes, die we in een zijtuin ontdekken, daar wel aan. Er staan drie bordjes bij. Het bordje bij het eerste boompje meldt dat het is geschonken door de vader van de Nederlandse koningin, prins Bernhard. Het middelste boompje is van Beatrix Armgard Wilhelmina, Queen of the Netherlands, zelf. Het derde boompje oogt wat armetierig, met maar één, al verschrompeld blad eraan. De logica gebiedt dat dit dan wel van kroonprins Willem-Alexander afkomstig zal zijn. Het bordje meldt inderdaad dat het boompje is geschonken door de oudste zoon van de koningin. Namelijk: `Peter Christiaan'.

Peter Christiaan. Het klinkt als een schlagerzanger. Niet als een kroonprins. Bedoeld zal zijn: Pieter-Christiaan. De derde zoon van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Die volgens de Rijksvoorlichtingsdienst ,,alleen bij wijze van uitzondering'' als lid van het Koninklijk Huis bij publieke evenementen present is. Kan wel wezen, maar in Rajasthan wordt hij voor de Nederlandse kroonprins aangezien. Nu is het nog een bordje bij een nietig boompje. Maar hoe valt dit te verklaren als het boompje een boom is geworden, en de koning van Nederland Willem-Alexander heet?

    • John Kroon