`Obscurantisme bedreigt Arabieren'

De Syrische schrijver Haidar Haidar, wiens roman `Een Feestmaal van Zeewier' in Egypte felle protesten van moslim-fundamentalisten heeft losgemaakt, heeft gisteren gewaarschuwd tegen het ,,obscurantistisch'' gevaar dat de Arabische wereld bedreigt. ,,Ik ben niet het enige mikpunt van de campagne van die obscurantisten. Via mij wordt gemikt op de progressieve en avant-gardistische gedachte in de Arabische wereld'', zei hij in een telefonisch vraaggesprek met het persbureau AFP. Haidar leeft in de Syrische stad Tartus.

De fundamentalistische krant Al-Shaab lanceerde twee weken geleden de campagne tegen Haidars roman, die in 1983 werd gepubliceerd en twee maanden geleden in Kairo in herdruk uitkwam. Zondag namen studenten van de islamitische Azhar-universiteit de campagne over. De Egyptische minister van Cultuur, Farouq Hosni, die afwisselend tegen de activisten uitvaart en hen probeert te sussen, ging gisteren weer in de aanval: in het parlement brandmerkte hij de campagne als politieke manipulatie met het oog op de parlementsverkiezingen van oktober. Een officiële onderzoekscommissie concludeerde tegelijk dat het boek niet godslasterlijk is.

Haidar zelf sprak van ,,zuiver terrorisme. Ze willen elke vorm van vrije uitdrukking terroriseren''. De schrijver, die zich als links-onafhankelijk presenteert, ontzegde de Egyptische fundamentalisten het recht om zich op te werpen als verdedigers van de islam. ,,Dat zijn geen verdedigers van de islam, die mijn godsdienst is, noch van de profeet of de Koran. Ze voeren deze campagne om duidelijke politieke en electorale redenen.'' Volgens Haidar hebben zijn aanvallers zijn roman niet gelezen. ,,Mijn roman is duidelijk. Het gaat om de gevoelens van een Arabische burger die terneergeslagen is door de Arabische nederlaag tegen Israel in 1967. Bepaalde omstreden passages zijn uit hun context gehaald om mij in problemen te brengen''.

In een vraaggesprek met de Libanese krant An-Nahar zei Haidar gisteren dat de ware verdedigers van de islam voor hem de strijders van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah zijn die in Zuid-Libanon tegen de Israelische bezetting vechten. Hij vroeg zich af waarom zijn Egyptische tegenstanders ,,zich niet bij Hezbollah voegen om de islam te verdedigen en tegen Israel te vechten''. Haidar zelf heeft in de jaren zeventig in Libanon met de Palestijnen meegevochten.