Nucleair lab Los Alamos ontruimd om bosbrand

Alle 11.000 inwoners van Los Alamos in de Amerikaanse staat New Mexico zijn gisteren geëvacueerd omdat een enorme bosbrand het stadje in as dreigt te leggen. Het Los Alamos National Laboratory, het grootste nucleaire laboratorium van de VS, is maandag al gesloten.

Plutonium en explosief materiaal is in bunkers opgeslagen, vijf kilometer vanaf de huidige brandgrens. Volgens een woordvoerder van het lab zijn de bunkers ontworpen om ,,aardbevingen, bosbranden en neerstortende Boeing 747's te weerstaan''. Een researchfaciliteit vatte gisteren vlam, maar werd vrij snel geblust. President Clinton heeft de ongeving van Los Alamos gisteren tot rampgebied verklaard.

In het National Laboratory werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de eerste atoombom ontwikkeld. Inmmiddels is het uitgegroeid tot een nucleair complex van bijna 112 vierkante kilometer. In 1977 legde een bosbrand al een deel daarvan in as.

De bosbrand ontstond vrijdag, toen parkopzichters met een gecontroleerde brand struweel wilden verwijderen bij het Bandelier National Monument. Dat liep volledig uit de hand. Pogingen het razensnel om zich heen grijpende vuur te keren met blusvliegtuigen en brandgangen mislukten. Zondag bereikte het vuur een buitenwijk, gisteren kroop het vuur via een canyon vol coniferen en pijnbomen Los Alamos binnen.

Het weer zit niet mee. Naast droogte kampt New Mexico met windsnelheden van 60 kilometer per uur, die nog aanzwellen tot 80 kilometer. Inmiddels ligt zo'n 2.000 hectare bos in as. In het westen van Los Alamos zijn 150 tot 200 gebouwen verwoest, tweederde van de huizen is beschadigd. Een woordvoerder van de brandweer antwoordde op de vraag hoe hij de brand denkt te keren: ,,Ik heb daarop geen goed antwoord.''

De Nationale Parkendienst ligt zwaar onder vuur. Een woordvoeder zegt dat omstandigheden vorige week optimaal leken en dat gecontroleerde branden een gewoon onderdeel vormen van bosmanagment. Uit weersvoorspellingen van vorige week blijkt juist dat de omstandigheden optimaal waren voor een bosbrand.