Niet bang om een nagel te breken

Volgende week doen de leerlingen installatietechniek eindexamen. Ze hebben de banen voor het uitkiezen.

Marco de Jong (16) kijkt met een scheef oog naar een soldeerverbinding. Als die is goedgekeurd, doet hij een paar stappen achteruit en overziet tevreden de door hem aangesloten radiator, wastafel en geiser.

De Jong doet met elf andere vmbo-leerlingen mee aan de landelijke wedstrijd voor beste leerling installatietechniek.

De leerling van het Coenecoop College in Gouda is als het ware met buisafsnijder en soldeerbout geboren. Als kleine jongen ging hij al mee met zijn vader, die installateur is. Toen heette het nog loodgieter, maar nu wordt lood niet meer gebruikt en omdat de loodgieter tegenwoordig ook cv-ketels installeert, noemt hij zich tegenwoordig `installatietechnicus'.

Maar het imagoprobleem is gebleven, vertelt Wim Kluvers van het Platform Installatietechniek. Ten opzichte van andere technische vakken is het zijne niet zo erg in trek. Maar dat is nog niet het grootste probleem. Alle richtingen vissen in dezelfde vijver en die raakt gauw leeg. ,,Het moment van beroepskeuze is vaak ook te vroeg. Wie weet er op 14-jarige leeftijd nou welk beroep hij moet kiezen?''

Ronald van Rijen (17) van de Tilburgse Westhoeve wist dat al wel. Iets technisch, maar wat? ,,Als automonteur maak je alleen maar dingen die kapot zijn en in de bouw heb je steeds diezelfde steen in je handen. Wij hebben wel vaak dezelfde buizen, maar we buigen ze iedere keer een andere kant op.''

Een kleine duizend leerlingen doen volgende week vmbo-examen installatietechniek en enkele honderden komen van de regionale opleidingscentra. Maar de branche heeft jaarlijks drieduizend nieuwe krachten nodig. De leerlingen hebben de banen dan ook voor het uitkiezen. Tijdens hun opdracht rinkelt meerdere malen een gsm. ,,Nee, ik ga eerst nog verder leren, in het leerlingwezen. Maar ik heb trouwens al zeven aanbiedingen gehad.''

Het doel van de wedstrijd is blijkens de affiches het zoeken naar de ,,Best man (m/v)''. De tekst tussen haakjes is later toegevoegd, want er doet ook een meisje mee. Arlinda Giel (17) van het organiserende Olympus College in Rotterdam is nog druk met de buizen aan het zwoegen, want de tijd begint te dringen. ,,Nee nee, geen tijd, ik loop al achter.'' Als de beschikbare tijd voorbij is, wordt ze spraakzamer. ,,Hier op school ben ik ook het enige meisje, maar dat is geen probleem. Dat weet je van tevoren en daar kun je je op instellen.''

Arlinda komt uit een ,,technische familie'', waarin ook de vrouwen regelmatig een schroevendraaier ter hand nemen. Ze heeft tantes die elektriciën, lasser of bouwvakker zijn.

,,Eén keer in de twee jaar krijg ik een meisje in de klas'', vertelt docent Jaap Louwers. ,,Ik weet nog dat Arlinda stage moest gaan lopen en die installateur wist het nog niet zo net, een meisje erbij. Maar zijn vrouw haalde hem over en hij heeft er geen spijt van gehad. De pin-ups moesten nog wel even van de muur, maar een meisje dat van aanpakken weet en niet bang is om een nagel te breken, doet voor niemand onder.''

De wedstrijd wordt uiteindelijk gewonnen door Ruud Admiraal van het Petrus Canisius College in Alkmaar. Hij won een gereedschapsset ter waarde van 3.000 gulden. ,,Van die opdracht die ze moesten maken klopte niet veel'', vindt Ruuds vader, zelf ook werkzaam in ,,de branche''. ,,Maar zo'n prijs staat wel goed op je cv, voor zover je dat nog nodig hebt.''

    • René Scholten