`Nederland best voor zaken'

Nederland heeft de komende vijf jaar het beste zakenklimaat ter wereld. Dat concludeert de Economist Intelligence Unit (EIU), een Brits politiek-economisch instituut dat analyses maakt voor het bedrijfsleven. Het Verenigd Koninkrijk komt op de tweede plaats. Hongkong, de vroegere nummer één, is nu zesde.

,,In tegenstelling tot veel andere economieën heeft Nederland geen evidente zwakte in zijn zakelijke omgeving'', aldus het rapport dat zestig economieën belicht. ,,Het politieke systeem is stabiel en efficiënt, de arbeidsmarkt flexibel, de financiële sector competent en de macro-economische omstandigheden zijn uitmuntend.''

Het instituut, onderdeel van dezelfde groep die het financiële weekblad The Economist uitgeeft, wijt de duikeling van Hongkong op de ranglijst aan de onzekerheid die is ontstaan na de machtsoverdracht aan China, twee jaar geleden, die ,,de omstandigheden voor zakendoen negatief beïnvloedt''.

Volgens de EIU dankt het Verenigd Koninkrijk zijn hoge plek op lijst aan de gunstige houding van de regering-Blair tegenover buitenlandse investeringen, de omvang van de kapitaalmarkt en een arbeidsmarkt die in Europese verhoudingen flexibel is.

Het instituut zet wel vraagtekens bij de extreem gestegen huizenprijzen, en het inefficiënte transport.

De EIU riep Oost-Europa uit tot regio waar het zakendoen het snelst verbetert. Noord-Amerika geldt opnieuw als beste `zakenregio'.