Nasdaq derde dag op rij fors onderuit

De Nasdaq heeft gisteren voor de derde dag op rij fors terrein moeten prijsgeven. De Amerikaanse technologiebeurs verloor ruim 200 punten, ofwel 5,6 procent, op een stand van 3385 punten. Sinds het hoogtepunt op 10 maart heeft de Nasdaq al meer dan 30 procent ingeleverd.

De vrije val van de Nasdaq werd veroorzaakt door de aanhoudende vrees voor een verhoging van de rente en negatieve berichten rond Motorola. De fabrikant van mobiele telefoons kreeg een verlaging van de koers-voorspelling van Salomon Smith Barney voor de kiezen.

De zakenbank verlaagde de koersvoorspelling voor de komende twaalf maanden van het aandeel Motorola van 200 dollar naar 120 dollar. Het aandeel sloot prompt 16 procent lager op een koers van 104 dollar.

Analist Alex Cena zei in een verklaring voor zijn adviesverlaging positief te blijven over de onwikkeling van Motorola. ,,Maar er dreigt een tekort aan onderdelen voor mobiele telefoons en Motorola heeft een belangrijke opdracht van British Telecom moeten afstaan aan concurrent Nortel Networks'', aldus Cena.

Ook netwerkspecialist Cisco Systems kwam negatief in het nieuws. Het concern gaf gisteren aan problemen te hebben met de toelevering van onderdelen. Cisco had ook nog te lijden van een artikel in het tijdschrift Barron's.

Het beleggingsblad stelde begin deze week dat het aandeel van het bedrijf te duur is en dat overnames steeds moeilijker zullen worden omdat de prijzen van kleine bedrijven inmiddels tot enorme hoogten zijn opgelopen. Beleggers reageerden negatief op het nieuws en zetten het aandeel Cisco op een verlies van 7 procent.

Cisco en Motorola namen ook de andere telecomaandelen en de hightechs op Wall Street mee in hun val.

Volgens handelaren werd de daling van de Nasdaq verder veroorzaakt door de onzekerheid over rentemaatregelen van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken.