MUSEUM

Doelstelling Het Rijksmuseum in Amsterdam is sinds 1995 een zelfstandige organisatie. De doelstelling luidt als volgt:

,,Het Rijksmuseum is een museum van kunst en geschiedenis dat zich ten doel stelt voor het nationale en internationale publiek een representatief overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis vanaf de middeleeuwen en belangrijke aspecten van Europese en Aaziatische kunst te tonen. Dit impliceert dat het Rijksmuseum voorwerpen van kunst en geschiedenis bewaart, beheert, conserveert, restaureert, wetenschappelijk onderzoekt en bewerkt, verzamelt, presenteert en toegankelijk maakt, en tentoonstellingen organiseert.'

Het Rijksmuseum telt bijna een miljoen voorwerpen. Het heeft een jaarlijkse begroting van ongeveer 45 miljoen gulden en telt ruim 400 medewerkers met een driekoppige directie. De inkomstenbronnen van het museum bestaan uit entreegelden, winkel- en horecaverkopen, subsidies (vooral van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen), verhuur van zalen en giften van sponsors.

Bezoekadressen

Ingang West (Prentenkabinet, Beeldhouwkunst en Kunstnijverheid): Stadhouderskade 42,

Ingang Oost (Schilderijen 15de-17de eeuw, Nederlandse Geschiedenis): Stadhouderskade 42, Ingang Zuid (Aziatische Kunst, Kostuum en Textiel,

Schilderijen 18de-19de eeuw): Hobbemastraat 19,Bibliotheek en Prentenkabinet: Jan Luijkenstraat 1a.

Postadres: postbus 74888, 1070 DN Amsterdam, (020) 674 70 47 (24 uur per dag bereikbaar), fax (020) 674 70 01, e-mail: info@rijksmuseum.nl.

Internet Het museum heeft een eigen internetsite met daarop alle informatie over tentoonstellingen, openstelling winkel, collectie, wetenschappelijk onderzoek en educatieve programma's. www.rijksmuseum.nl