`Luxemburgse bank schendt afspraken'

De Luxemburgse banken houden zich volgens een Belgische onderzoeksrechter niet aan Europese afspraken. De rechter krijgt in een fiscaal onderzoek naar een Luxemburgse bankbediende geen medewerking van de bank, de verdachte en getuigen. De bank hanteert namelijk een bankgeheim. De onderzoeksrechter stapt daarom naar de Europese rechter.

Volgens de Belgische krant de Financieel-Economische Tijd waste de bankbediende in Luxemburg 2 miljard frank (zo'n 110 miljoen gulden) van ongeveer driehonderd klanten wit. Voor fiscale dossiers mag een bank of haar personeel volgens de Luxemburgse wetgeving geen informatie over haar klanten kan vrijgeven. Dit kan enkel in oplichtingsdossiers. ,,De rechter wil dat het Europees Hof van Justitie nagaat of deze houding verenigbaar is met de vrije dienstverlening die geldt op Europees vlak'', zei een woordvoerder van het parket in Antwerpen. Een uitspraak wordt over anderhalf jaar verwacht.