Junks in de Utrechtse Hof van Eden

Utrechtse woonwijken moeten drugsverslaafden opvangen, of ze willen of niet. De wijk rond het Wilhelminapark wil niet.

Zomers fietsen rond het Utrechtse Wilhelminapark is rijden door een hof van Eden. Ook achter de villa's aan het park heerst kalme weelde. Blauwe druif tegen de gevels, rust, tevredenheid en bloemengeur. Hier springen kinderen in badpakjes nog met de tuinslang over straat. Ga dan bij het rosarium linksaf, de Oudwijkerveldstraat in.

Een spandoek: Geen junk-hotel in woonwijk. Dan vallen ook de leuzen op tal van ramen in de buurt op: Waar meestal stop-racismeposters hingen, lees je nu: Geen junks! `Ik vind junks eng!', staat op een kindertekening voor een raam. En: `Junks: bèèèèh!' In Utrecht komt de verslaafde hoe dan ook naar u toe. Naar wie precies? Dat wordt eind deze maand bekend gemaakt.

,,We moeten de problemen van de binnenstad in de woonwijken oplossen', zegt de wethouder voor Volksgezondheid, J. van Leijenhorst (GroenLinks). Zijn taak is het om met ingang van dit jaar acht `hostels' te openen, permanente woonvoorzieningen voor dak- en thuislozen. Van hen is circa de helft verslaafd. Deze maand buigt de raadscommissie zich over de locaties van de hostels. Ze worden gekozen uit een longlist. Die is nog geheim, om te voorkomen dat buurten volgens het not in my backyard-principe naar elkaar gaan wijzen. De vergadering is besloten, omdat het onderwerp zo gevoelig is. Krijgt Utrecht de hostels hoe dan ook door de strot gedouwd? ,,Klopt', zegt Van Leijenhorst. Zonder inspraak? ,,Klopt'. Dan dapper: ,,Ons doel is niet het voorkomen van bezwaren. Ons doel is gezamenlijk de verantwoordelijkheid te dragen.'

De locaties worden direct na de vergadering bekend gemaakt. Door toeval is alleen een pand van het Leger des Heils in de Oudwijkerveldstraat naast het Wilhelminapark, al genoemd. Het is zo overduidelijk geschikt, dat Van Leijenhorst ,,niet kinderachtig wilde doen' en dat toegaf. Cynthia Claessens (23) woont er naast. Haar ouders, die met vakantie zijn, hingen het spandoek op. Cynthia bewoont als rechtenstudent de begane grond van haar ouderlijk huis en heeft géén anti-junks poster. ,,Ik heb daar heftige discussies over met mijn ouders', lacht ze. ,,Maar als ik uit probeer te leggen dat recht niet altijd rechtvaardig voor jezelf is, dan gaat dat er niet in. Dus het kan nog gezellig worden als heel Utrecht straks zo reageert.'

PvdA-wethouder P. van der Linden (Sociale Zaken) suggereerde onlangs in een buurtkrantje dat juist dit deel van de stad het toch moest kunnen opbrengen wat verslaafden te huisvesten. Dat schoot de buurt in het verkeerde keelgat. ,,Die rijke stinkerds moeten ook maar eens de vuiligheid uit de maatschappij over zich heenkrijgen', zegt Jan Kettenis, voorzitter van de Vereniging Wijkbelangen Oudwijk-Noord. ,,Dát is de verborgen agenda.' De buurt is ,,eigenlijk te netjes' voor protest, zegt hij. Rondvliegende stoeptegels hoeft de gemeente dus niet te vrezen. Wel bezwaarprocedures. ,,Tot aan de bestuursrechter.'

    • Margriet Oostveen