Internet probleem muziekuitgevers

Het Amerikaanse internetbedrijf MP3.com heeft onder druk van grote muziekuitgevers zijn zeer populaire website My.MP3.com afgesloten. Een Amerikaanse rechter bepaalde vorige maand dat de website een inbreuk vormt op de rechten van muziekuitgevers.

Op deze website kunnen klanten hun eigen lijst van popliedjes samenstellen. Deze liedjes kunnen vanaf elke computer, waar dan ook, worden beluisterd. De site wordt in de praktijk echter veelvuldig gebruikt om liedjes te kopiëren. Ze worden van internet opgehaald en thuis op een cd gebrand. De rechter stelde MP3 twee weken geleden verantwoordelijk voor deze illegale praktijken.

MP3 onderhandelt sinds de uitspraak over een schikking met de muziekuitgevers. Om de kansen van zo'n schikking te vergroten, heeft het bedrijf gisteren besloten om zijn website, waar 500.000 klanten van gebruik maken, gedeeltelijk buiten gebruik te stellen.

Klanten kunnen nog maar een beperkt aantal liedjes beluisteren van kleinere muziekuitgevers die niet betrokken zijn bij de rechtszaak tegen MP3. Het repertoire van de grotere uitgevers - zoals Sony, Warner Brothers, Arista, Atlantic en Capitol - is niet langer beschikbaar.

,,We vinden het spijtig deze stap te moeten nemen'', aldus MP3-topman Robin Richards in een verklaring. ,,We zijn het niet eens met de uitspraak van de rechter, maar we willen ook onze goede intenties laten zien.'' MP3 vindt dat het de auteursrechten van uitgevers en artiesten niet schendt omdat klanten van My.MP3.com eerst moeten bewijzen dat ze eigenaar zijn van de cd waarvan ze liedjes op hun lijst willen zetten.

Eerder deze week sloot ook internetbedrijf Napster zijn website nadat rockband Metallica had gedreigd met een rechtszaak. Volgens de rockband hebben 317.377 mensen nummers van de groep opgehaald.

Muziekuitgevers zien internet voorlopig als een groeiend probleem. Algemeen wordt aangenomen dat internet in toenemende mate zal concurreren met fysieke geluidsdragers, zoals cd's. Voor muziekuitgevers wordt het daardoor moeilijker om inkomstenstromen te controleren. De koers van MP3 eindigde gisteren 7 procent lager op iets minder dan 12 dollar per aandeel.