Internationaal

LONDEN

In navolging van het grote verlies van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gingen vanmorgen ook de Europese beurzen hard onderuit. Een fikse daling van de telecomaandelen en andere technologiewaarden zette de Londense beurs al bij opening op een fors verlies. In de loop van de ochtend wist de beurs zich echter te herstellen dankzij de goede prestaties van traditionele fondsen. Het aandeel van levensmiddelenconcern Unilever, dat gisteren gunstige kwartaalresultaten presenteerde, was een van de hoogvliegers. De FTSE-index noteerde rond de middag een winst van 1 procent op 6.168 punten.

FRANKFURT

In Frankfurt wisten de traditionele waarden de beursindex niet omhoog te helpen. De daling van de Amerikaanse hightechfondsen sloeg genadeloos toe. Vooral Siemens had het zwaar te verduren met een verlies van meer dan 2 procent. Ook softwareproducent SAP moest flink terrein prijsgeven. Tegen de middag stond de DAX-index 0,5 procent lager op 7.087 punten.

PARIJS

De stemming op de beursvloer in Parijs was vanmorgen al niet veel beter. De Franse beursbarometer dook bij opening meteen in de min. Grootste verliezers waren France Telecom en Canal Plus. De CAC-index noteerde 0,7 procent lager op 6.222 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio heeft vanmorgen zware klappen gekregen. De Nikkei-index zakte voor het eerst sinds september vorig jaar door de grens van 17.000 punten. De beursgraadmeter sloot op 16.882 punten. Dat komt neer op een verlies van 4,63 procent.

Aanleiding was het grote verlies van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Bovendien sloeg de vrees voor een verhoging van de Amerikaanse rente over naar de Aziatische beurzen.

De malaise op de Japanse beursvloer was ook merkbaar op de overige beurzen in het Verre Oosten. In Singapore sloot de Straits-Timesindex 2,6 procent lager. De Australische aandelenkoersen zakten gemiddeld 1,49 procent. In Hongkong en Zuid-Korea waren de beurzen gesloten in verband met nationale feestdagen.

NEW YORK

De technologiezware Nasdaq verloor gisteren 5,57 procent op 3.385 punten. De negatieve stemming sloeg ook over op de Dow Jones. De index van dertig industriële fondsen verloor 1,58 procent op 10.371 punten.

Van de fondsen in de Dow Jones deed Wal-Mart het opvallend goed. De detaihandelsreus profiteerde voor de tweede dag op rij van goede cijfers over het eerste kwartaal en werd bijna 7 procent duurder. Ook Coca-Cola en McDonald's dikten behoorlijk aan.