Hier & Daar

Landelijke Fietsdag

Zaterdag 13 mei aanstaande wordt voor de 27ste maal de Landelijke Fietsdag gehouden, georganiseerd door ANWB en VVV. Verspreid over heel Nederland zijn er 220 fietsroutes uitgezet met een gemiddelde lengte van 35 kilometer. De fietsers rijden langs uiteenlopende bezienswaardigheden die hun deuren soms speciaal voor de fietsdag hebben opengesteld. Dat kan een molen zijn, een agrarisch bedrijf, een landgoed of een vestingwerk aan de IJssel. Er zijn 370 startpunten.

*Landelijke Fietsdag 13/5 routebeschrijvingen bij de startpunten voor ƒ5,- of in voorverkoop bij VVV of ANWB,

Inl 070-3141460 of www.lekkerweg.nl

Boekenmarkt

In het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht wordt voor de vierde keer de stationsboekenmarkt gehouden. Buiten het museum staan ruim 50 kramen met antiquarische en tweedehands strips, kinder- en prentenboeken, oude ansichten en spoorwegcuriosa. In de historische rijtuigen in het museum vertellen mensen uit allerlei landen verhalen over hun reisavonturen. En wie genoeg heeft van de boeken mag vrij ronddwalen in het museum.

*De vierde Utrechtse Stationsboekenmarkt 14/5 10-17u, Nederlands Spoorwegmuseum Maliebaanstation Utrecht

Inl 030-2306206

Nederzettingen

De Reest is een 35 kilometer lange grensrivier tussen Drenthe en Overijssel, waar jagers en verzamelaars zich vestigden in de midden-steentijd. Op 13 mei wordt een excursie georganiseerd langs nederzettingen en kampementen uit de prehistorie en langs boerderijen in het hoevenlandschap, ook wel horsten geheten. Deze zijn gesticht nadat boeren en monniken de moerasbossen na de Middeleeuwen hadden ontgonnen .

*Excursie za 13/5 om 14u, vertrek bezoekerscentrum De Wheem in Oud-Avereest (t.o. de kerk),

Inl Het Drents Landschap

0592-313553

Weg na de schoolvakantie

Voor toeristen die niet zijn gebonden aan de schoolvakanties organiseert het Bureau voor Toerismse in de Achterhoek voor het eerst een crea(c)tieve 50+ week. Er is een ruim aanbod van sportieve en creatieve activiteiten, variërend van Aquarobics en een introductieles skeeleren tot hoeden maken van mos en klompen beschilderen.

*Crea(c)tiefweek 13 t/m21/5, Inl Achterhoeks Bureau voor Toerisme Zutphen, tel 0900-2692888 of bij de VVV's in de Achterhoek

Rododendrondagen

In het Arboretum in Rotterdam worden 13 en 14 mei de Rododendrondagen gehouden. Een deskundige gids leidt bezoekers rond langs de bloeiende struiken. Gespecialiseerde kwekers uit heel Nederland bieden bomen, struiken, vaste planten en bollen te koop aan en verder zijn er verspreid door het park kramen met tuinkunst, gereedschap en tuinmeubels.

*Rododendrondagen 13 en 14/5 9-17u entree ƒ5 of ƒ7,50 incl. rondleiding, Arboretum Trompenburg, Honingerdijk 86, Rotterdam (géén honden) Inl 010-2330166 of www.trompenburg.nl

Noordelijke Artiestenmarkt

In de Oosterpoort te Groningen wordt voor de tweede maal de Noordelijke Artiestenmarkt georganiseerd. Kunstenaars en artiesten uit Groningen, Friesland en Drenthe zijn vertegenwoordigd op dit trefpunt voor het noorden. Er is een breed aanbod dat varieert van jazz en latijnse muziek tot meerstemmige zang en acrobatiek. Voor de kinderen is er een speciaal popconcert en een verteltheater Niels Holgersson.

*2de Noordelijke Artiestenmarkt, Oosterpoort Groningen, 12-18u, toegang gratis,

Inl 050-8507164

Dorestad

Museum Dorestad in Wijk bij Duurstede is verhuisd naar het monumentenpand huize Amstelwijk. Naast het pand, dat nog elementen heeft uit de 15de en 17de eeuw, is een moderne entree gemaakt met veel glas. Tot en met september is de tentoonstelling `Jan roelof en Jacobus Jan van Nijendaal twee Wijkse Kunstenaars' te zien. Verder is er een permanente tentoonstelling waar aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van het Krommerijn-landschap en de opkomst, bloei en het verval van Dorestad.

*Museum Dorestad, opening 12/5 Muntstraat 42, Wijk bij Duurstede di t/m zo, 13.30-17u

Schelpen

Wat is de relatie tussen schepen en mensen? In Eindhoven is een nieuwe tentoonstelling `Schelpen, meer dan kalk' geopend. Een deel van de toonstelling is gewijd aan Nederlandse schelpen. Aan de hand van een zoekkaart kunnen de bezoekers de schelpen benoemen. Een videofilm toont de gevolgen van vervuiling voor de weekdieren.

*Milieu Educatie Centrum Eindhoven, Genneperweg 145, Eindhoven Inl 040-2594700 gratis