Gino Bartali

In NRC Handelsblad 6 mei vroeg Hugo Camps zich af welke vroegere Italiaanse wielergrootheid zo niet-God, het woord zou (kunnen) voeren aan het graf van Gino Bartali.

Daarbij noemde hij drie mogelijkheden: Felice Gimondi, Francesco Moser en Gastone Nencini. Mijn voorkeur zou niet naar Gimondi uitgaan: een renner, die aan het begin van zijn carrière de Tour won en daarna slechts jarenlang de subtopper uithing.

Ook Moser zou mijn favoriete lyricus voor een dag niet wezen; Francesco zou zijn tijd beter kunnen besteden door zich – eindelijk dan wel voor de zoveelste keer – af te vragen hoe het toch kon dat niet hij, maar Gerrie Kneteman in 1978 wereldkampioen werd. Als het toch om de keuze uit dit drietal gaat, zou ik Tourwinnaar 1960 Gastone Nencini `proberen'.

Want eenvoudig zal het zeker niet gaan, het arrangeren van deze kettingroker van de Bartali- klasse als grafredenaar. Bemiddeling in deze van de Paus lijkt me geen overbodigheid, Hugo: Gastone Nencini: 1 maart 1930 – 1 februari 1980.

    • Fons Compier