Euronext lonkt naar Wall Street

Euronext, de toekomstige combinatie van de effectenbeurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel, wil een alliantie aangaan met de New York Stock Exchange (NYSE). Met de samenwerking wil de fusiebeurs de concurrentie aangaan met iX, de combinatie van de beurzen van Londen en Frankfurt. Dat heeft een woordvoerder van Amsterdam Exchanges (AEX) bevestigd.

De Amerikaanse beursvoorzitter Dick Grasso en zijn collega's Jean-François Théodore van de Paris Bourse, George Möller van Amsterdam Exchanges en Olivier Lefebvre van de Brusselse beurs hebben regelmatig contact over een mogelijke samenwerking. Aanstaande vrijdag komt het viertal voor het eerst bijeen in New York. De formele ontmoeting in de Verenigde Staten zal volgens de woordvoerder een oriënterend karakter hebben. ,,We gaan eerst kijken wat de mogelijkheden zijn, pas dan praten we verder.''

De belangstelling van Euronext voor de effectenbeurs van New York komt overigens niet uit de lucht vallen. De fusiebeurs is op zoek naar uitbreiding nu de komst van iX, waaraan op termijn ook de beurzen van Milaan en Madrid zouden deelnemen, haar positie in Europa danig heeft verzwakt. ,,We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat wij geïnteresseerd zijn in de beurzen in de VS. De Amsterdamse beurs heeft al heel lang contact met de beurs in New York'', licht de woordvoerder toe. De voorkeur van Euronext ging uit naar de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Maar de grootste concurrent van de meer traditionele NYSE maakte bekend een joint venture te hebben gesloten met Frankfurt en Londen.