Dubbeldiplomatie

Zware tijden wederom voor minister Jozias van Aartsen van Buitenlandse Zaken. Thuis zit hij met een activistisch parlement dat in een motie eist dat Rusland wegens schending van de mensenrechten in Tsjetsjenië uit de Raad van Europa wordt gezet. In Straatsburg, waar de Raad is gevestigd, wachten hem de overige lidstaten van de Europese Unie die voor dergelijke drastische maatregelen niets voelen. Het gevolg is pendeldiplomatie om beide kanten van het spectrum te apaiseren. Opdat de minister ook in de toekomst nog zowel in Den Haag als in Brussel kan aankomen.

En zodoende vloog hij reeds vanmorgen vroeg naar Straatsburg om het allemaal persoonlijk te kunnen uitleggen. Nederland zal het gematigder beleid van de Europese Unie niet blokkeren, maar wil de eigen positie wel markeren door middel van een aparte verklaring.

Het zijn van die ongemakkelijke tournures die men in het diplomatieke circuit wel gewend is. Vanavond aan het jaarlijkse ambassadeursdiner met koningin Beatrix in het paleis op de Dam kan Van Aartsen het wellicht nog eens in alle rust toelichten aan de vertegenwoordiger van Rusland. Er is per slot van rekening wat tijd over nu de Oostenrijkse ambassadeur wegens de ernstige wantoestanden in zijn land de toegang tot het diner is ontzegd.