DESIGN

Rotan hangmat

Voor wie graag zijn vrije tijd horizontaal in de tuin of op het balkon doorbrengt, is een hangmat ideaal. Brouwer Multitrade brengt vlak voor de zomer een rotan exemplaar op de markt. Het solide ogende, vormvaste schommelbed is met de hand gemaakt en biedt ruimte aan twee personen. Bovendien verslaat hij de conventionele, van touw geknoopte hangmat op een paar niet onbelangrijke punten. Hij is namelijk regenbestendig, makkelijk schoon te maken met een vochtige doek en kan simpel worden opgerold voor opslag. Voor de ophanging zijn geen boomstammen of in muren gedraaide haken nodig, want Brouwer heeft ook een hangmatstandaard in het assortiment. Deze donkergroen geverfde 3-delige standaard is makkelijk te demonteren en op te zetten. Dus mocht de zon het deze zomer weer eens laten afweten, dan kan er zelfs in de woonkamer nog stijlvol geluierd worden.

*Rotan hangmat ƒ239. Hangmatstandaard ƒ389. Inl Brouwer Multitrade: 073-5498846/06-50812741.

Kaartenhouder

De paperclip is meer dan eens `de grootste uitvinding ter wereld' genoemd. In zijn eenvoud en doeltreffendheid is het krom gebogen metaaldraadje moeilijk te overtreffen. Ontwerper Bas Benraad besefte dat en noemde zijn nieuwe kaartenhouder dan ook heel bescheiden World's Second-best Invention. In feite is het niet meer dan een inventief verbogen paperclip die voorzien is van rubber voetjes en een extra laagje metaal voor de stevigheid. Hoe kinderlijk simpel dit ontwerp ook is, er schuilt een bepaalde schoonheid in deze combinatie van hergebruik en kantoornijverheid.

*World's Second-best Invention ƒ5,75. Verkrijgbaar bij detailhandels in heel Nederland. Inl Mobach Groothandel bv: 0346-251275

TV-trolley

Steeds minder mensen hebben trek in robuuste stereomeubels of plompe tv-kasten. Licht en verplaatsbaar, dat zijn de eisen die de hedendaagse consument stelt aan de opbergsystemen voor tv, stereotoren en pc. De Columbre TV-trolley die Eduard Samsò ontwikkelde voor Driade, voldoet hier prima aan. De uit aluminiumbuizen opgetrokken structuur is voorzien van twee stalen, in hoogte verstelbare plateaus waarop een tv en videorecorder geplaatst kunnen worden. De trolley ziet er uit als een kruising tussen een bijzettafeltje en een steekkar. De aan winkelwagentjes refererende wieltjes en plastic handgrepen versterken de bijna industrieel aandoende, franjeloze zakelijkheid van het ontwerp. Behalve als tv-trolley is de Columbre ook te verkrijgen als standaard voor stereo-apparatuur of computer (de B en C modellen).

*Columbre A ƒ1.945; Columbre B en C ƒ2.245. Verkrijgbaar bij o.a. Wonen 2000 IDC, Rozengracht 219, Amsterdam. Inl 020-5218710.

DC05 Motorhead

De in maart in Nederland geïntroduceerde DC05 Motorhead is volgens de Britse fabrikant Dyson de krachtigste stofzuiger op de markt. Het is niet zomaar een zuiger, maar een gemotoriseerde mattenklopper. In de zuigmond zit namelijk een turboborstel die eerst het stof uit het tapijt slaat om het daarna op te zuigen. Dit maakt de machine zeer geschikt voor mensen met harige huisdieren of een stofallergie. Met die laatste groep consumenten in gedachte is er ook nog achter de motor een speciale, wasbare filter geplaatst die de kleinste stofdeeltjes uit de lucht haalt. Net als alle andere modellen van Dyson heeft de DC05 Motorhead geen stofzak, waarvan de poriën als hij vol raakt dicht gaan zitten en de zuigkracht doen afnemen. In plaats daarvan wordt het opgezogen vuil opgevangen in een doorzichtige bak. Dat transparante stofreservoir is niet alleen handig je kan makkelijk zien wanneer de zuiger vol is maar voegt ook een speels element toe aan dit in hip geel, paars, groen of blauw uitgevoerde hightech zuigmonster.

*DC05 Motorhead ƒ1.099 Inl Dyson Nederland: 020-5219890 of www.dyson.com.

Multiplex meubels

Een grote bewondering voor architect Le Corbusier en Bauhaus dreven de Brit Jack Pritchard in 1935 tot het oprichten van The Isokon Furniture Company. Het bedrijf bestaat nog steeds nu onder de naam Isokon Plus en geniet internationale bekendheid. Die faam is vooral terug te voeren op het werk dat Bauhaus-ontwerper Marcel Breuer deed voor Isokon en dat gekenmerkt wordt door ingenieuze manipulaties van multiplex. Breuers vederlichte maar zeer stabiele creaties van geperst beukenhout zijn strak van lijn en ogen zo tijdloos dat zijn vroegere werkgever ze weer in productie genomen heeft. Sinds vorige maand is exclusief bij WonderWood in Amsterdam weer een klein aantal meubels van Breuer verkrijgbaar: een viertal tafels met verschillend formaat, een stoel, een set bijzettafeltjes en een kruk met afneembaar dienblad. Liefhebbers van multiplex meubels kunnen zich ook nog verlustigen aan heruitgaven van het in 1936 ontworpen dienblad van H.C. Riemerschmid en de drie jaar jongere in berkenhout uitgevoerde lectuurbak van Egon Riss.

*Breuer: tafels vanaf ƒ2.500; stoel ƒ1.250; 3 bijzettafeltjes ƒ2.350; kruk met dienblad ƒ1.350. Riemerschmid: dienblad (in berken, walnoot of wit gelakt) vanaf ƒ350. Riss: lectuurbak ƒ1.450. Verkrijgbaar bij WonderWood, Weteringstraat 48, Amsterdam. Inl 020-6253738.

Cd-rek

Een cd-rek moet zijn als een boekenkast: functioneel en mooi maar niet opvallend. De meeste opbergsystemen voor cd's zijn echter opzichtig of onhandig in gebruik. Ontwerper Cees Oosterom ging daarom op zoek naar een ideale vorm en kwam uit bij het Quadrille cd-rack. Het is een met matzwarte epoxylak bewerkte, metalen kast met een stijlvolle lijst van massief blank beukenhout. In de negen vakken die de kast telt, is ruimte voor 108 cd's. Maar als er minder in staan is er geen gevaar voor omvallen, want de kast is schuin op te hangen waardoor de zwaartekracht de rol van boekensteunen overneemt.

*Quadrille cd-rack ƒ275. Alleen te koop via www.quadrille.nl.